Властта се събира при Борисов за оставките на Нанков, Московски и Радев

Премиерът поиска Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев да напуснат кабинета заради катастрофата край Своге

[ad id=“225664″]

Коалиционен съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ще се проведе в Министерски съвет във връзка с трите министерски оставки на Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев. Тримата депозираха своите оставки заради катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души. Поиска ги премиерът Бойко Борисов на 31 август.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира вчера, че дали ще бъдат приети оставките е въпрос на разговори.

„Вече окончателното решение ще бъде взето, след като в парламента бъдат внесени оставките. Миналата седмица имахме доста конструктивен разговор с коалиционните ни партньори, очаквам да надградим постигнатото. Всички ние трябва да формираме политическите си решения си на базата на колективната воля в коалицията“, подчерта Цветанов. Той посочи, че кандидатите за министерските позиции ще бъдат предложени от ГЕРБ.

[ad id=“263680″]

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че от „Обединени патриоти“ нямат претенции към министерските места, ако те бъдат овакантени. Той поясни, че тъй като и тримата министри са от квотата на ГЕРБ, право на министър-председателя като лидер на най-голямата партия в коалицията е да прави кадрови промени. Още в края на август Каракачанов подкрепи премиера Борисов за правото му да иска оставки на министри, но изтъкна професионализма на строителния министър и продължи да го защитава.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров посочи, че партията ще подкрепи оставките. „На мястото на Борисов аз бих сменил абсолютно всички министри, защото нито един от тях не стана да каже, че декларацията на НФСБ е клеветническа и тенденциозна. Никой не защити собственото си място в правителството”, коментира Сидеров в телевизионни изяви от събота и неделя.

Предишното заседание на коалиционния съвет бе на 3 септември. Темата бе напрежението, предизвикано от вицепремиера Валери Симеонов покрай трите министерски оставки. Симеонов възрази срещу хода на Борисов още когато оставките бяха поискани. Миналата седмица НФСБ предизвика истинска буря във властта, приемайки остра декларация, в която обвинява премиера в авторитарен стил.

[ad id=“236993″]

След пет часа разговори на „Дондуков“ 1 в рамките на коалиционния съвет бурята утихна.


image0 (9K)