ВМРО иска стратегия за трайно заселване на българите от Украйна

България трябва да изработи стратегия за трайно заселване на българите от Украйна. Това е позицията, приета на заседание на Изпълнителния комитет  на ВМРО – Българско национално движение, по повод военната инвазия.

Повод за позицията са както продължаващите военни действия, които водят до все по-чести атаки над цивилни обекти и отнемат живота на невинни граждани, така и зачестилият външен натиск към правителството ни да се включим с военна техника в помощ на Украйна.

„Категорично считаме, че кабинетът на Кирил Петков трябва да отстоява националния суверенитет и териториална цялост на България и не трябва да се поддава на натиск от страна на която и да било държава или съюз. Засилването на военната зависимост спрямо САЩ е вредно. За нас единствено правилният курс е засилване на общата европейска отбрана, а не на американската военна мощ у нас.

За нас най-важната стъпка, която трябва да предприеме българското правителство в настоящия момент, е спешна стратегия за трайно заселване в България на българите от Украйна. Това е реално действие. Това е реална помощ. Гръмките изявления за съвместни роти и батальони с американците и приказките за световен мир няма да спасят нито хората, нито икономиката ни“, пише в позиция, изпратена до медиите.

Българското общество трябва да спре да се дели на фили и фоби.

ВМРО добавя, че българите от Украйна, които идват у нас, не са бежанци, а идват в своята прародина и правителството трябва да положи усилия за трайното заселване на тези хора у нас, за оземляването и адаптацията на трудовия пазар.

Правителството да предяви пред воюващите страни българското изискване районите, населени с българи в Украйна, да се ползват с извънвоенен статут. „Това са предимно селски райони в текущия и евентуално предстоящия театър на военните действия, в които живеят стотици хиляди наши сънародници, подлагани и на репресия от страна на Киев в последните години, но и с неизвестна съдба през имперските амбиции на Москва“, пише още в позицията.

Според ВМРО силната рецепта за Европа се показва днес от страни като Полша и Унгария – със солидарна европейска и натовска позиция, но с ясно отчитане на националния интерес.

ВМРО настоява България да се застъпи ясно за категорично преосмисляне на т.нар. „Зелена сделка“.

„В този смисъл въгледобивът в България трябва да остане жизнен. България следва да доразвие и ядрената си енергетика – при ясни гаранции да не се изпада в зависимост от външни фактори.

Кризата показва колко важно е българите да са уверени в коректността на своите западни партньори. Ако тези партньори продължават с необоснования натиск срещу българската позиция за Северна Македония, то българското общество с право ще бъде разочаровано. За да започнат преговори с РСМ за ЕС, всички заложени договорености и ангажименти на Скопие трябва да бъдат спазени. Войната ни показа какво значат нерешените проблеми, „замразените“ конфликти и външните намеси“, заявяват още от ВМРО.

 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)