Внимавайте! Фалшиви монети от по 1 лев „заливат“ търговската мрежа

Фалшиви монети от по 1 лев се разпространяват в търговската мрежа, съобщава „Телеграф“.

Имитацията е толкова успешна, че дори търговците не могат да познаят ментето. Монетата от бяла ламарина е била „засечена“ в магазини в Добрич. Различава се от оригиналната само след задълбочено вглеждане и сравняване. Жълтият кръг в края е по-блед от този при истинския лев и е почти бял. На гърба св. Иван Рилски е изписан с малко по-големи букви, отколкото в оригинала. Думата „България“ обаче е „докарана едно към едно“, както при истинската монета.

Освен това фалшивата монета е по-лека. Всеки по-силен човек може да огъне ламарината. Ако бъде хвърлена от височина от около 20 сантиметра, истинската монета пада на ези или на тура. Фалшивата обаче прави няколко въртеливи движения, преди да спре.

Много търговци признават, че трудно биха различили ментето от истинския лев. „Вземам монетата и това е. Нито имам време да се вглеждам в нея, нито пък да я претеглям дали е по-лека”, обясниха продавачи.

Засега фалшивите еднолевки се засичат само в банките от оборотите на фирмите, които правят инкасо. Не ясно дали фалшивите монети се разпространяват само в Добрич, както не е ясно и дали престъпниците не са направили и неистински монети от по 2 лева.


image0 (9K)