Водата в Генерал Тошево пълна с пестициди и хербициди

Първите проби от водата на кв. „Пастир“ в Генерал Тошево са готови и показват, че става дума за замърсяване с пестициди и хербициди. Това стана ясно по време на заседанието на Областният щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия, провело се извънредно днес в Добрич, съобщи БНР.

В момента се извършва промиване на водопреносната мрежа.

На заседанието на щаба за реагиране при бедствия от Областната дирекция на МВР и Пожарната безопасност са заявили, че всички домакинства са били обиколени и предупредени за опасността при използването на водата в квартал „Пастир“. Инж. Павел Павлов от ВиК дружеството е информирал, че в момента се извършва промиване на водопреносната мрежа и домовите отклонения, като водата, изразходвана за това, ще бъде приспадната от партидите на абонатите в квартала. От дружеството подчертават, че водата, доставяна с водоноска, не е годна за пиене и жителите трябва да консумират бутилирана вода. Водоподаването ще се възстанови едва след като лабораторните анализи гарантират безопасността й.

Замърсяването на водопреносната мрежа в „Пастир“ на Генерал Тошево е станало, след като в системата е влязла вода от цистерна, която била пълна с пестициди. Според Окръжната прокуратура в Добрич, която разследва инцидента, натравянето се дължи на ниско налягане заради отстраняване на авария, като опасната течност е била засмукана в мрежата.

Започналото още вчера разследване от Окръжната прокуратура е установило източника на отравянето на водата в квартал „Пастир“ на Генерал Тошево. Днес по време на огледа на мястото на произшествието окръжният прокурор Пламен Николов заяви: „Иззети са веществени доказателства, които са относими към предмета на разследване. Действията по разследването продължават, има ли виновно лице и ако има такова ще бъде повдигнато обвинение за извършено престъпление“.

Водата не е годна за употреба, както за битови, така и за стопански нужди. В момента се извършва пречистване на системата. Случаят се наблюдава и от министерството на здравеопазването.

По-рано стана ясно, че двама души, които са пили от отровената с пестициди вода в Генерал Тошево, са приети в Спешното отделение на болницата в Добрич. Те са получили кожни обриви, по-късно са изписани за домашно лечение.

Взети са проби от Регионалната здравна инспекция в Добрич от замърсената с пестициди вода. На 300 домакинства е забранено ползването на вода за битови и стопански нужди.

Първият сигнал за проблем с водата бе подаден вчера следобед от кметския наместник на Пастир Снежана Станева, според която водата е имала силен мирис и се е пенела.

Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров заяви, че паника сред населението няма, засега няма да се обявява и бедствено положение.

„Хората са предупредени два пъти вчера, тази сутрин – за трети път. Всички мерки са предприети, за да предпазим хората от нещо по-лошо. ВиК не са виновни. Има няколко последователни нелепи ситуации. По най-бързия начин трябва да излезем от тази ситуация“.

Все още не е ясно с какво точно е отровена водата, но подозренията са, че става дума за фунгицид.


image0 (9K)