Европейската комисия: Водите в България са замърсени, има опасност за здравето на хората

Водите в България са замърсени с изкуствени торове, което крие сериозни последици за здравето на хората. Това алармира Европейската комисия. Тя предупреди, че срещу нашата страна може да бъде заведено дело в Съда на Европейския съюз, ако страната ни не покрие изискванията срещу замърсяването на водата с изкуствени торове.

Наказателната процедура тече от март 2013 година и вече е в предсъдебна фаза. Нитратите имат съществено значение за растенията. Прекомерното им натрупване обаче води до сериозно замърсяване на водите и до опасни последици за здравето на хората, за околната среда и дори за цялата икономика на страната. Това заяви пред БНР говорителят на Европейската комисия Енрико Бривио:

„Ограничението за прилагане на химически торове в земеделието е 170 килограма на хектар. Искаме гаранции от българските власти, че употребата ще се придържа под този лимит. Надяваме се България да реши проблема, за да не се налага да ходим в съда“.

Комисията също така дава срок от два месеца на нашето правителство да приложи изискванията за масов достъп до високоскоростен Интернет. Новите и санираните жилища трябва да осигуряват широколентов достъп до Интернет.

Източник: БНР


image0 (9K)