Военна помощ от САЩ пристигна в Украйна. Балтийските държави ще изпратят на Киев ракети

Американска военна помощ пристигна в Украйна в петък вечерта, съобщи посолството на САЩ в Киев. Доставката е част от одобрен през декември пакет отбранителна помощ и идва на фона на струпването на руски войски до границата с Украйна.

В петък Естония, Латвия и Литва съобщиха, че ще предоставят на Украйна ракети за противовъздушна и наземна отбрана. Според съвместно изявление на трите Балтийски държави целта е да подпомогнат Киев в случай на руска инвазия.

Новините за военната помощ идват на фона на засилващото се напрежение около струпването на руски войски до Украйна. САЩ определят ситуацията като прелюдия към атака и водят преговори с Москва за деескалация на напрежението заедно със съюзниците си от НАТО.

Доставената в петък вечерта американска военна помощ включва около 90 тона амуниции. Тя е част от пакет, одобрен от президента на САЩ Джо Байдън през декември, който е на стойност 200 млн. долара, припомня Би Би Си.

Американското посолство в Киев написа в изявление, че доставката показва “твърдия ангажимент към суверенното право на самозащита на Украйна”.

“Съединените щати ще продължат да предоставят такава помощ и да подкрепят украинските военни сили в продължаващите им усилия да защитават суверенитета и териториалната цялост на Украйна срещу руската агресия”, се посочва още в изявлението.

Доставката идва след посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Киев, където той предупреди Москва, че евентуално нападение ще получи твърд отговор. Русия отрича да планира инвазия в Украйна.

Балтийските държави съобщиха, че ще предоставят на Украйна ракети земя-въздух и земя-земя.

“В светлината на засилващият се военен натиск на Русия върху и около Украйна, Балтийските държави решиха да отговорят на нуждите на Украйна и да предоставят допълнителна отбранителна помощ”, се посочва в изявлението им.

“Тази помощ ще подсили способностите на Украйна да защитава територията и населението си в случай на възможна руска агресия.”

Русия е струпала над 100 000 военни и техника до границите на Украйна и е разположила още военни сили в Беларус за съвместни учения между Москва и Минск. САЩ и НАТО смятат, че това е подготовка за военни действия срещу Украйна.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)