Вредни ли са безжичните слушалки?

От няколко години използването на безжични слушалки набира популярност

Днес може да се каже, че те са сред любимите устройства на мнозина.

В сравнение с жичните слушалки, безжичните имат някои недостатъци, свързани с комфорта. Освен това има спорове дали не са вредни за здравето.

Как работят безжичните слушалки?

Bluetooth слушалките работят с честота 2.4 GHz, подобно на много други устройства от този тип. Този диапазон е близък до мобилната връзка, поради това при оценка на влиянието му върху организма трябва да се отчита мощността на предавателя. По правило максималният показател в такива устройства е 2.5 MW. Т.е. съществено по-малко от мощността на модула за мобилна връзка в смартфона.

Затова главната опасност – това е електромагнитното излъчване, което се осъществява в непосредствена близост до главния мозък. Преди няколко години учени заявиха, че AirPods са вредни за здравето. Те изчислиха, че позицията им в ушния канал е опасна за тъканите в мозъка при силно излъчване. Колко точно са вреди обаче, не можеха да посочат.

Вредни ли са за мозъка безжичните слушалки?

В края на миналата година експерти стигнаха до извода, че митовете за вредата от безжичните слушалки са силно преувеличени. Стана ясно, че Bluetooth слушалките отделят твърде малко излъчване, сравнено с телефоните и рентгеновото оборудване.

Освен това Bluetooth представлява нейонизиращо лъчение, което не провокира болести, а само излъчва почти 400 пъти под допустимата норма, пише Android Insider, предава Profit.bg.

Общо взето, митовете за вредата от носенето на безжични слушалки са близки до тези за вредата от рутерите, телефоните и микровълновата печка. Защо при все това някои потребители се оплакват от главоболие и умора, след като са използвали слушалките? Обясненията са няколко.

Според учените особена опасност за здравето на човека представляват евтините копия на оригиналните слушалки. Заради по-евтините съставни компоненти те представляват риск за потребителя. Често нивото на звука им е по-високо от препоръчителното, качеството на звука е лошо и т.н.

Как правилно да използваме безжични слушалки?

Доста хора използват слушалки всеки ден по няколко часа. Някои от тях след това се оплакват от главоболие или умора, други – не. Експертите препоръчват да се научим да ги използваме разумно:

  • Правете почивки, за да не увредите слуха си.
  • Не нагласяйте максимална сила на звука.
  • Старайте се да не спите със слушалки. Дори сутрин да не ви боли главата, ушите ви ще изпитват дискомфорт заради натиска върху ушните раковини.

Обърнете внимание и на друго. Постоянното слушане на музика със слушалки понижава не само слуховата активност, но и наблюдателността. Може да вървите по улицата и да не забележите сигнализацията, която идва от колите, светофарите и др.

https://www.dunavmost.com/====… Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)