Вредни навици ни сбръчкват преждевременно

Всеки от нас има забързан начин на живот, а от началото на пандемията до момента със сигурност е имал поне няколко безсънни нощи и стрес, които са му повлияли зле. Всичко това променя състоянието на кожата и води до преждевременни бръчки по лицето. И тук идва въпросът дали може да спрем по някакъв начин фините линии и хода на времето?

„Има една форма на линиите, нарича се динамични бръчки, които се виждат само по време на движение на лицето“. Това обяснява Микеле Фейбър, доктор по медицина, дерматолог, цитирана от tialoto.bg. И дава пример с бръчките, изникващи по нежната кожа около очите или бузите, които си личат най-вече, когато се усмихваме или правим някаква друга физиономия. Що се отнася до другите бръчки, те се наричат статични и проличават, когато лицето е в покой.

Всичко е строго индивидуално, като зависи от генетиката, както и от начина на живот на човека. „Динамичните бръчки започват да се появяват в края на двадесетте до началото на тридесетте години, а статичните в началото до средата на тридесетте години“, уточнява д-р Фейбър пред Bustle. Но продължава, че има и случаи, в които се наблюдават по-рано, поради някои рискови фактори като употреба на алкохол, тютюнопушене и други.

Много от фините линии на челото например не са свързани пряко с естествения процес на стареене. И сега ще разберете защо!

Похапване на сладкиши

Ако не можете без шоколад и често си хапвате с удоволствие вафли, кроасани, пасти и други, в които има голямо количество захар, то преждевременните бръчки при вас вече са факт. Може и да не сте ги забелязали, но ако се вгледате по-внимателно в огледалото, ще ги откриете.

Всеки може да яде сладко от време на време, но режимът с твърде много добавени захари е враг номер едно на кожата. „Диетите с високо съдържание на захар и ниско съдържание на антиоксиданти, водят до „лошо хранене“ на кожата и се появява стареещ ефект“, казва д-р Патрициа Сибейлос. Това се дължи на процес в кожата, наречен гликиране. Той се случва, когато нивата на кръвната захар са твърде високи. Тогава захарните молекули в кръвта се прикрепят към колагена, което го кара да се разруши. А въпросното му разграждане причинява бръчки, твърди д-р Джошуа Цейхнер, който също е дерматолог.

Недостатъчен прием на вода

Когато в тялото има необходимото количество вода, тя достига до всички клетки, органи и и системи. По този начин в кожата има достатъчно влага, което предотвратява преждевременното ? стареене.

Дехидратираната кожа е по-суха и няма онзи блясък, който виждаме на лицата на хората, пиещи поне литър и половина вода на ден.

Може да забавите процеса на стареене, като пиете вода и консумирате зеленчуци и плодове, съдържащи много вода.

Прекаляване с козметиката за лице

Понякога кожата е твърде суха или се нуждае от ексфолиране. Или пък е мазна, а вие си мислите, че колкото повече я почиствате и мажете с различни продукти, ще промените нещо, но не е съвсем така. Д-р Хейдли Кинг разкрива, че има някои специфични съставки като ретиноиди, антиоксиданти, пептиди и алфа-хидрокси киселини, за които е доказано, че забавят стареенето. Няма лошо да ползвате козметика с тях, но не бива да прекалявате, защото понякога причиняват дразнене, възпаление и карат кожата да загрубее.

Винаги преди да отворите някоя опаковка, си припомняйте, че не бива да слагате твърде много количество върху лицето.

Често спане по корем

Лягането по корем е любимо на доста хора. Така те опират лицето във възглавницата, чиято калъфка невинаги е чиста на 100%. В тази връзка д-р Фейбър обяснява, че този начин на спане ускорява стареенето.

Проучвания, цитирани от Bustle, доказват че механичният допир на кожата ускорява появата на преждевременни бръчки. Д-р Кинг, която работи в Ню Йорк, е на мнение, че е препоръчително възглавницата ви да е с мемори пяна, което омекотява досега на лицето с нея. И допълва, че е хубаво да спите по гръб или настрани.

Повече алкохол

Вече стана ясно, че дехидратацията влияе отрицателно на кожата. А тя се наблюдава при онези, които прекаляват с алкохола. Той действа като диуретик и лишава организма от малкото количество вода, което е останало в кожата. Така нежната кожа на лицето става суха, има фини линии. Отделно се получават торбички под очите и подуване.

Дерматологът Джошуа Цейхнер обяснява, че прекомерното количество алкохол „пречи на естествената антиоксидантна защита на кожата“. Или казано по-просто – свободните радикали могат по-лесно да проникнат в нея и да я увредят.

Неотработване на стреса

Когато човек е стресиран почти всеки ден, той трябва да търси начини, с които да го намали или както казват психолозите „да го отработи“. В противен случай се променя епидермисът на лицето и така с ужас установяваме, че имаме преждевременни бръчки.

„Високите нива на стрес и липсата на сън са смъртоносна комбинация за здравето и младостта на кожата“, казва д-р Сибейлос. Тя разкрива, че това се дължи на високите нива на кортизол по време на напрягане, които оказват огромно влияние върху съединителните тъкани на кожата ви. За да вземете нещата под контрол, Фарбър предлага да отделите повече време за себе си, в което да правите упражнения за отпускане на тялото, йога или медитация.

Прекаляване с електронните устройства

Много от нас работят на компютър, но след като свърши работното им време, хващат мобилния телефон или таблета, с което „облъчват“ очите и кожата си с тяхната светлина. От това страда кожата на лицето.

Вглеждането в екрана може да доведе до кривогледство и някои признаци на стареене. Ето защо д-р Цейхнер препоръчва блокиране на синята светлина или намаляването на осветяване на дисплея, както и използването на антиоксидантен крем, предотвратяващ преждевременното стареене.

 

 


image0 (9K)