„Време разделно“. Политици от ПП и ДБ са били записвани от службите, за да се провали съставяне на кабинет

"Време разделно". Политици от ПП и ДБ са били записвани от службите, за да се провали съставяне на кабинет

Води се активно мероприятие срещу „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) заради възможността да съставят редовно правителство. Политици от коалицията са били записвани от по време на работни срещи в Народното събрание (НС) и офисите им. Записвали са службите чрез депутата от ПП-ДБ и бивш министър на спорта Радостин Василев. Това съобщи на брифинг съпредеседателят на ПП Кирил Петков.

„Използвани са записващи устройства в нашите централи и в сградите на НС, извадки от видеоразговори и телефони. Тези действия са работа на службите и дълбоката държава с цел дестабилизация и провал на преговорите за съставяне на правителство“, каза Петков.

В понеделник ПП-ДБ и ГЕРБ съобщиха, че ще предложат правителство за 18 месеца с ротационен премиер – първите 9 месеца ще е Николай Денков от ПП, а следващите 9 – Мария Габриел от ГЕРБ.

Номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел получи мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев, след като партията ѝ спечели най-много гласове на изборите на 2 април. Тя обаче върна мандата неизпълнен, след като ГЕРБ се договори за съвместно управление с мандата на втората политическа сила – ПП-ДБ. Очаква се Румен Радев да го връчи на кандидатът за премиер на ПП-ДБ Николай Денков.

На брифинга в четвъртък вечерта Петков каза, че службите – „не знаем дали МВР, ДАНС или други“ – и прокуратурата знаят, че новото редовно правителство ще смени ръководствата им и ще направи реформи.

„Службите и прокуратурата знаят, че е дошло време разделно. Или ние ще успеем да сменим тях, или те ще разбият нас и България ще остане една превзета държава“, каза Петков.

Той посочи разследвания от прокуратурата Радостин Василев като „инструмент“ на службите и го определи като „емоционално нестабилен политик“.

По-рано в четвъртък Василев написа във фейсбук профила си, че в петък ще даде пресконференция в БТА, на която ще разкрие „коалицията“ между първите две политически сили ГЕРБ и ПП-ДБ.

Според Кирил Петков Василев ще изнесе манипулирани компромати в опит да дискредитира преговорите за съставяне на кабинет, защото му е отказано министерско място в правителството с втория мандат. По думите на Петков Василев има „нереалистични амбиции да започне политически проект, с който „да взриви държавата“.

Кирил Петков каза, че Василев се е похвалил, че за своите действия имал подкрепа на „държавни центрове, които не искат да бъде съставено правителство“.

Петков каза, че ПП-ДБ има информация, че на обявената пресконференция Василев ще представи част от записите, които според Кирил Петков са манипулирани. В тях са замесени имена на български и европейски политици с цел предизвикване на международен дипломатически скандал.

„Над 10 часа записи са синтезирани в 4 минути с отделни фрази и думи, така че да могат да дадат абсолютно грешните внушения. Това са изкуствено сглобени думи, извън контекста, нарочно подбрани с цел шантаж и дестабилизация“, казаи Петков.

Той не отговори на въпроса откъде има изнесената информация.

На въпрос дали според него президентът Румен Радев има роля в този сюжет, Петков каза, че е странен фактът, че президентът бави връзването на вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство, след като ПП-ДБ и ГЕРБ съобщиха, че са се разбрали за съставяне на правителство.

Кой е Радостин Василев

Преди две седмици депутатът от ПП-ДБ Радостин Василев се отказа от депутатския си имунитет, с което даде съгласието си срещу него да продължи наказателно производство.

През април Софийската градска прокуратура предложи главният прокурор Иван Гешев да поиска имунитета на Василев, за да му бъде повдигнато обвинение за оказване на принуда.

Става дума за разследване от 2022 г. за негов опит да принуди чрез заплаха депутатката Христинка Иванова да напусне парламентарната група на “Има такъв народ” (ИТН) в 47-ото Народно събрание. Тогава той беше министър на спорта и заедно с няколко депутати от ИТН се отцепи от партията, след като тя напусна коалицията с ПП, ДБ и БСП и остави без мнозинство в парламента правителството на Кирил Петков.

Тогава беше публикуван запис, в който се чува как Василев убеждава депутатка от неговата листа в Плевен Христинка Иванова да не се отмята от решението си да напусне партията на Слави Трифонов. Тогава Василев отхвърли твърденията, че е използвал заплаха срещу нея.

Според държавното обвинение обаче са събрани достатъчно доказателства, че Василев “чрез заплашване направил опит да принуди” Иванова противно на убежденията и волята ѝ да напусне парламентарната група на ИТН.

Депутатът, който след това се кандидатира в листите на ПП-ДБ, определи това като опит да бъде “политически сплашен или да бъде ударена “Продължаваме промяната”. Василев обвърза съобщението на прокуратурата с позицията си в подкрепа на въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор. И добави, че няма никакви притеснения, тъй като това е „някаква поредна стъкмистика“ на прокуратурата.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)