Всички болни с COVID-19 над 60 години ще се лекуват само в болници

Държавата гарантира хоспитализация на всички възрастни болни, независимо от тежестта на протичане на заболяването

Всички пациенти около и над 60-годишна възраст с доказан COVID-19 ще се лекуват в болнични заведения. Това става ясно от заповед на здравния министър Кирил Ананиев, подписана във вторник. До днес заразените от коронавирус в страната са 81, а двама са починалите. Тук може да следите развитието на ситуацията с COVID-19 в дати и факти.

На болнично лечение, независимо от тежестта на протичане на заболяването, право ще имат и хора с придружаващи заболявания или имунокомпрометиращи състояния, както и тези, които не могат да се изолират при домашни условия. В здравните стационари ще бъдат настанявани и всички тежки случаи, съобщи здравното министерство.

При домашни условия ще бъдат изолирани и лекувани пациентите с коронавирус, които нямат сиптоми или имат температура под 38 градуса, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми, като гадене, повръщане и /или диария. Домашен режим ще се предписва на болни без промени в психичния статус (т.е. объркване или летаргия) и без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния и др.

14-дневната карантина ще е задължителна за всички, пристигащи от Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Обединеното кралство, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария. На карантина се поставят и членовете на семействата им. По-рано България забрани на граждани на тези страни да влизат на територията.

Шофьорите на ТИР, които се връщат от чужбина трябва да останат изолирани две седмици, а чуждите шофьори от рисковите държави – да напуснат незабавно България след разтоварването на товарите си.

Близките контакти на заболелите също се изолират за 14 дни след последния контакт с болния.

Всички поставени под карантина са отговорност на своя личен лекар, а ако нямат такъв – на регионалната здравна инспекция по местоживеене.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)