България

Всички при Румен Радев. Този път за европейската отбрана

Заседанието на КСНС е на фона на спряна модернизация, показно убийство и eвропредседателство на прага

[ad id=“263680″]

Консултативният съвет по национална сигурност при президента Румен Радев се събра днес – два дни преди официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС, за да обсъди мястото на България в общоевропейската политика за отбрана и сигурност. Заседанието на всички първи мъже и жени в държавата – политически лидери, министри, главен прокурор, шефове на служби, свикано преди няколко дни, идва и ден след показния разстрел на бизнесмена Петър Христов и след масовото убийство в Нови Искър – случаи, които няма как да останат встрани от дискусиите.

КСНС се събира за трети път от началото на мандата на Румен Радев преди година. А отбраната и политиката в областта на сигурността е в дневния ред за втори път. При първата среща на „Дондуков“ 2 политиците формално препотвърдиха ангажимента за приоритетна модернизация на армията, заявиха, че ще има план за достигане на 2% от БВП за отбрана – изискване към страната ни като член на НАТО, като 20 на сто от парите трябва да са за превъоръжаване.

[ad id=“225664″]

В месеците от май до сега обаче се случиха следните неща:

Проектът за закупуване на нови изтребители на Военновъздушните сили се върна в изходна позиция след решение на управляващите от ГЕРБ и „Обединените патриоти“ за спиране на процедурата „на финалната права“ и започването й почти отначало.

Министерството на отбраната пък прави опит за пряка договорка с Русия за ремонт на наличните съветски МиГ-29 и друга летателна техника, като планът е да се похарчат до 81 млн. лв. за целта и да се удължи животът им до 2029 г. Изтребителите ни не са съвместими с техниката на НАТО заради немодернизирана авионика, а и част от тях са с изтичащи летателни часове, което поставя под риск изпълнението на ангажиментите на страната по защитата на въздушната граница на Алианса.

 

Договор за ремонт на МиГ-29 с РСК МиГ все още не е сключен заради жалба от украинска компания, която протестира, че за избор на изпълнител на ремонта нямаше конкурентни условия, а бе избрана процедура с пряко договаряне. От „Украинмаш“ припомниха, че РСК МиГ е и в списъка на САЩ за санкции срещу Русия, ограничения във военната сфера има и в евросанкциите срещу Москва. От Министерството на отбраната обаче се позоваха на възможности за изключения в документите. Очаква се подписване на договор с руската държавна компания до края на януари – началото на февруари.

 

В края на 2017 г. се провали и проектът за закупуване на нови кораби за военноморските сили, след като единствената компания – кандидат за поръчката – варненската корабостроителница „Делфин“, се отказа от реализацията й. Това доведе до неусвояване на пари, предвидени за целта в бюджета за миналата година. Проектът е на стойност 820 млн. лева.

За третия инвестиционен проект в армията – за нови бронирани машини за пехотата – все още документацията не е минала през Министерския съвет, въпреки че има одобрен от парламента бюджет.

 

Президентът Румен Радев нарече политиката в отбраната „хаос“ и решения „на парче“ и обяви свикването на КСНС. На първото си заседание за 2018 г. Министерският съвет на закрити врати прие документа „Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП на Република България до 2024 г.“. В него например изненадващо в графа „модернизация“ на въоръжението например влиза не само покупката на нови изтребители, а и модернизацията на съветската техника (този път планираната сума е 78 млн. лв. до 2020 г., а не до 81 млн. лв., както в обявения търг за ремонт на МиГ-овете от Русия).

Вижда се още, че планираната и уж обещана инвестиция в нови самолети се отлага за след 2021 г., ако се съди по ресурса, който държавата смята на вложи, разпределен по години. При парите за кораби ситуацията е обратна – до 2021 г. да се похарчат 700 от общо 820 млн. лв. за целта, пише в документа.

clubz.bg

Снимки: clubz.bg

 

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

След негативната реакция: „Търговска Лига“ сменя името на болницата „Мама и аз“

В лечебното заведение няма да има педиатрично отделение...

43 минути ago

Ноле разкара още един треньор

Той обмисля да продължи сам...

един час ago

Стоян Георгиев сам напуснал ПП, имали различни мнения

Нямам място в редиците на тази партия, заяви той...

2 часа ago

Последни сме в ЕС по извънреден труд

Гърция е на първо място...

3 часа ago
image0 (9K)