ВСС допусна и второто искане за отстраняване на Гешев. Той видя зад това „политическото влияние на ГЕРБ“

ВСС допусна и второто искане за отстраняване на Гешев. Той видя зад това "политическото влияние на ГЕРБ"

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие за допустимо второто предложение на членове на Прокурорската колегия за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Това се случи по време на заседание на Пленума на ВСС в понеделник, на което 19 членове гласуваха в подкрепа на допускането на разглеждането на искането по същество.

Второто искане за предсрочно освобождаване на Гешев е внесено от четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС. То е за накърняване на престижа на съдебната власт и повод за него е изявление на Гешев, в което той призова „политическият боклук“ да бъде „изметен“ от парламента и демонстративно скъса оставката си.

Второто предложение за предсрочното освобождаване на главния прокурор ще бъде обединено с първото, което ВСС вече гласува да допусне за разглеждане по същество. То беше внесено от шестима членове на Прокурорската колегия, а повод са твърденията на заместника на главния прокурор Борислав Сарафов, че Гешев лично се е намесил в разследването на взрива до кортежа му, избухнал на 1 май, като устно е разпоредил на мястото да бъде допуснат израелски експерт.

Правосъдният министър Крум Зарков каза в понеделник, че ще свика заседание на Пленума на ВСС в четвъртък, за да започне обсъждането по същество на искането за освобождаване на Гешев.

В началото на заседанието на ВСС Иван Гешев каза, че зад целите на производството за отстраняването му прозира „опит за политическа намеса в съдебната власт и нейното превземане“.

„Ясно е, или поне за мен, че най-вероятно зад това стои политическото влияние на партия ГЕРБ“, каза Гешев.

Първото предложение за отстраняването на Гешев беше внесено непосредствено след като номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел поиска оставката на Гешев, а ДПС я подкрепи. До този момент двете партии винаги са защитавали позициите на главния прокурор. Последва открит конфликт между Гешев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, като главният прокурор скъса оставката си и призова „политическият боклук“ да бъде „изметен” от парламента.

Впоследствие прокуратурата поиска имунитета на Борисов по случая „Барселонагейт“ и съобщи, че има данни, че той е участвал в пране на пари.

„Някои политици не ме харесват – окей, но това ли сега е най-важният проблем на България? Да защитят един бивш министър-председател, може би Борисов, като буквално прегазят правото и се направят закони, с които да махнат онзи, който си върши работата и вади „кирливото бельо“, каза Гешев в понеделник.

По време на заседанието Иван Гешев и адвокатката му Радостина Томова поискаха спиране на процедурата за предсрочното му отстраняване като посочиха, че настоящият съдебен съвет, който е с изтекъл мандат, няма компетентност да се произнесе по въпроса за освобождаването му от длъжност нито членовете на ВСС могат да направят предложение за такова освобождаване. По-рано Гешев поиска Конституционният съд да се произнесе по въпроса. ВСС обаче отхвърли искането му с 18 гласа.

Гешев каза още, че ще сезира Конституционния съд за законодателните промени, които предвиждат механизъм за разследване на главния прокурор. По думите му в закона се съдържат противоконституционни и дискриминационни разпоредби.

Промените бяха предложени от Министерския съвет и приети на второ четене от парламента в края на май. Те предвиждат и главният прокурор да може да се назначава и освобождава от ВСС с мнозинство от 13 гласа от 25-членния Пленум на ВСС, а не както досега – с поне 17. Президентът Румен Радев обнародва промените в петък.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)