Второ ОУ „П. Р. Славейков”, Стара Загора е домакин по НП на МОН

Второ ОУ „П. Р. Славейков”, Стара Загора е домакин по НП на МОН „Иновации в действие”, научи ЗАРАТА

Второ ОУ „П. Р. Славейков” е домакин по НП „Иновации в действие“ модул 1 „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между училищата“. Иновационните дейности се проведоха в периода от 11 май до 13 май 2022 година. Гости са три училища: 104 ОУ „Захари Стоянов” – София, 93 СУ „Александър Теодоров-Балан” – София и ОУ „Св. Климент Охридски” – Видин. Националната програма „Иновации в действие“ дава възможност за мобилност, за посещение на място, за демонстрации и за наблюдение на иновациите в училище -партньор. Целта на националната програма е да се обменят добрите иновативни практики между вече иновативни и неиновативни училища в страната.

През учебната 2021/2022 година във Второ ОУ се осъществяват шест иновационни проекта: „Дигитален клас”, „Мисия – учител за един ден”, „Исторически следи – историята в предмети”, „Клуб ЕНИГМА – майнкрафтско селфи”, „Зограф”, „АЙЯ от А до Я уча и творя“ с ученици от начален и прогимназиален етап. От учебната 2017/2018 година училището е включено в Списъка на иновативните училища на МОН.
Екипът на „Иновации в действие” във Второ ОУ подготви богата програма за своите партньори и гости: Станимира Димитрова – началник отдел „Образование” в община Стара Загора, Деяна Димитрова – старши експерт по математика, Иван Желязков – старши експерт по български език и литература, Митко Пеев – старши експерт за обучение в начален етап в РУО – Стара Загора.


Началото на дейностите по програмата започна със сценично изпълнение на вокална формация „Славейчета” и приветствено слово на госпожа Милена Желязкова – директор на Второ ОУ. Старозагорското училище е едно от първите в региона, което има готовност да прилага иновативни практики и възможност да организира по нов и усъвършенстван начин обучението и образователната среда. Иновативните методи на преподаване дават възможност на учениците да подобрят образователните си резултати, да повишат мотивацията си за учене и да развият креативно мислене. Второ ОУ има богат опит в иновативните дейности и има какво да сподели и покаже на своите партньори, подчерта още г-жа Желязкова.

Дейностите бяха открити с презентация – представяне на Второ ОУ и виртуална разходка в училището. В първия ден от програмата в актовата зала на училището г-жа Денка Иванова – старши учител в начален етап, представи иновативен урок на тема: „Работилничка за приказки по фантазен бином“ с ученици от IIIа клас. Учебният проект се осъществи с интегриране на технологиите в различни области – български език и литература, изобразително изкуство, музика, компютърно моделиране. Учениците използваха Google инструменти: Gmail, Google Docs, MS Paint и създадоха краен продукт – книжка със съчинения и илюстрации от дигитални рисунки. Иновацията „Дигитален клас” на г-жа Д. Иванова представя нагледно приложението на технологиите в образователния процес. Третокласниците и техните гости – ученици от партньорските училища, показаха как използването на технологиите вдъхновява в обучението по български език и литература.
В трите дни на мобилността се представиха поредица иновативни практики. По проект „Мисия – учител за един ден” на г-жа Мариана Стоянова ученици от VIб клас влязоха в главната роля на преподавателя и показаха забавната страна на математиката. Виртуалните изображения и реалните исторически предмети, изработени от ученици в VIв клас по иновацията „Исторически следи” на г-жа Елеонора Йорданова, накараха гостите да „тръгнат” по следите на историческите артефакти и урокът да продължи в Музей на религиите – Стара Загора.


Интерес предизвика интегрираният урок по български език и литература и математика „Котаракът наставник, или котаракът в чизми”- съвместен проект на клуб „Енигма” с ръководител Стефка Кочева и на Дида Мирчева. В иновацията с тематичен надслов: „С универсалния език на математиката към уникалния език на литературата” учениците от Vд клас се изправиха пред предизвикателствата на математическите загадки и езиковите кръстословици, за да стигнат до приказния край на литературната творба.

Иновативните дейности във Второ ОУ продължиха с представянето на интегриран урок по изобразително изкуство и математика на тема: „Българската шевица – колорит в правоъгълна координатна система” с ученици от VIа клас – съвместна разработка на г-н Иван Енчев и г-жа Зоя Борисова. Шестокласниците нагледно доказаха, че е възможна симбиоза между изкуството и математиката.

Интегрираните уроци са резултат от екипно планиране, разработка и съвместни дейности за нагледно представяне на образователните ресурси. По време на срещата между партньорските училища във Второ ОУ гостуващи учители и домакини се включиха в работна дискусия и обмениха опит. Наблюдаваната екипна работа между учители и ученици по предвидените дейности в програмата показа, че подобни форуми са необходими за споделянето и популяризирането на добри иновативни практики. В това се състои и ролята на иновативното обучение за превръщането на всяко училище в модерно, конкурентоспособно, отговарящо на креативността и инициативността на учениците, устремени към максималната реализация на своя интелектуален потенциал.

Партньорите по мобилността бяха вдъхновени от нови идеи за реализиране на бъдещи съвместни дейности и изразиха благодарност за споделените успешни практики. Програмата на Второ ОУ предостави неповторима възможност за един чудесен финал на партньорство между съмишленици, които си тръгват изпълнени с положителни емоции, заредени с енергия и воля за промяна в българското училище.


image0 (9K)