Второ посегателство над колата на журналист от Дупница

Вандали са счупили предното стъкло на колата на журналист от Дупница в нощта на петък срещу събота. Колата е била паркирана пред дома на журналистката от изданието DenNews Десислава Панайотова, съобщиха от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България. Това е второто посегателство срещу колата на Панайотова.

От АЕЖ настояват случаят да бъде разследван извън полицията и прокуратура в Дупница. Това може да бъде Главна дирекция Национална полиция или Главна дирекция за борба с организираната престъпност, предагат от асоциацията.

Причина за това настояването е работата на Панайотова по случая с изчезването на Янек Миланов от Дупница. Младият мъж изчезна през миналата година, след като последно е бил видян да се качва в автомобила на Васил Капланов, който някога е работил като охранител на обявените за международно издирване братя Галеви.

Капланов е задържан през септември 2020 г., а два месеца по-късно синът му е арестуван по обвинение, че е вандализирал автомобила на изчезналия Янек Миланов. Случаят с изчезването на Миланов продължава да не е разкрит, въпреки намесата на главния прокурор Иван Гешев, отеблязват от АЕЖ.

“Като се има предвид целия контекст, Асоциацията на европейските журналисти – България настоява незабавно с вандализирането на автомобила на журналистката Десислава Панайотова да се заеме институция извън полицията и прокуратура в Дупница”, пишат от АЕЖ.

От организацията изтъкват, че е изключено посегателството върху колата на Панайотова да е с цел кражба, тъй като стъклото не е отстранено и от автомобила не липсва нищо.

Пред АЕЖ журналистката коментира, че това е второто посегателство срещу автомобила й в последните месеци, след като на 4 декември той е бил прострелян със сачма.

Панайотова изключи зад деянието да стоят лични мотиви, тъй като тя и семейството й не са в конфликт с никого. “Не мога по никакъв начин да твърдя каква е причината и кой го е направил. Мога да кажа, че нямам конфликт с никого”, посочи тя.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)