„Във виртуалния свят остават повече следи“. Най-много кибератаки към България има от Русия

"Във виртуалния свят остават повече следи". Най-много кибератаки към България има от Русия

Най-много кибератаки към България има от територията на Русия. Това каза зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред журналисти.

Новината идва на фона на увеличение на кибератаките, извършвани от руски хакерски групи, след началото на непредизвиканата агресия на Москва срещу Киев, в страните, подкрепящи Украйна.

„Имаме подозрения, че в Русия са структурирани цели звена за такива атаки. Дали са на държавно ниво, или е самоорганизирала се група хакери, тепърва ще установим“, каза Сарафов след участието си в конференция между България и прокуратурата на Великобритания на тема „Киберсигурност“.

Сарафов каза, че службите в България имат подозрения за извършителите на атаките, но от руските власти „е трудно да очакваме отзивчивост и комуникация”.

„Във виртуалния свят остават повече следи, отколкото в реалния. Стига да може човек да ги търси и да г намери“, каза той.

По думите му киберпрестъпленията са престъпленията на новото време и за тях няма граници.“Затова доброто сътрудничество между правоохранителните и правоприлагащите органи е от изключителна важност, за да може да бъдат разкрити и доказани тези престъпления и в крайна сметка извършителите изправени пред съд“, каза Сарафов.

Увеличение на руски атаки има и в България, където през последните месеци зачестява блокирането на сайтове.

В края на октомври хакери, известни с прекремълските си убеждения, поеха отговорност за временното блокиране на 14 държавни и няколко други сайтове в България. Сред тях имаше и такива на банки и летища. Причината беше, че парламентът възнамеряваше да отвори повторно темата за евентуална военна помощ за Украйна.

Атаката не доведе до кражба на информация, но специалисти по киберсигурност предупреждават, че това вероятно е било само тест, предшестващ по-сериозен удар.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)