Възможно ли е да се заразим с два щама на COVID-19 едновременно?

Възможно ли е да се заразим с два щама на COVID-19 едновременно?

Снимка: Pixabay

Съществува възможност за едновременно заразяване с два щама на коронавируса, но това се случва рядко, заяви Александър Семьонов, ръководител на Държавния изследователски център по вирусология и биотехнология „Вектор“ в Екатеринбург пред руски медии, предаде БГНЕС.

„Възможността човек да се зарази едновременно с два щама на коронавирус със сигурност съществува, но това са доста редки случаи“, казва той.

Семьонов обясни, че различните мутации на вируса влияят по различен начин на определени човешки органи.

„Когато коронавирусната инфекция дойде при нас за първи път, един от основните признаци на коронавирусната инфекция – британският вариант, беше загуба на обоняние, т.е. засягаше централната нервна система (ЦНС) и обонятелните рецептори“, добави той.

По-рано ръководителят на Роспотребнадзор Анна Попова изтъкна, че щамът Делта е причина за 98% от откритите до момента случаи на коронавирус. Семьонов отбеляза, че при Омикрон няма загуба на обоняние като основен признак, а е по-активен в дихателните пътища. 

„Затова хората имат по-бърза поява на ринорея – неконтролируема секреция от носа и развиват по-бързо пневмония, т.е. вирусът „слиза надолу“ по-бързо в тялото ни“, добави той.

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)