Вълната от уволнения стигна и до ръководствата на военните предприятия

Държавната консолидационна компания (ДКК) смени ръководствата на най-големите предприятия от военно-промишления комплекс. С решението се спира и процесът по смяна на изпълнителния директор на Научно изследователския технологичен институт (НИТИ) – Казанлък Делян Начев. Процедурата за неговото отстраняване стартира в последния ден от управлението на бившия министър на икономиката Корнелия Нинова.

В ръководството на „ВМЗ-Сопот“ се връща Иван Стоенчев. Той беше сменен от Нинова в началото на юни заедно с Никола Стоянов, който беше назначен от президента Румен Радев за служебен министър на икономиката.

„Решението цели да успокои и надигащото се недоволство в синдикатите, според които производителността намалява и се изостава в изпълнението на договорите на оръжейния завод“, пише в съобщението на ДКК. Според консолидационната компания „има сигнали за умишлено раздуване на административния щат, преназначаване на хора на ръководни длъжности с цел избягване на задължителния по закон изпитателен срок и залагане на клаузи за огромни обезщетения при освобождаване от длъжност, в разрез с интересите на дружеството“.

Съветът на директорите на ДКК сменя и ръководството на външнотърговското дружество „Кинтекс“. „Основен мотив за това е безпокойството от влизането на разследващи органи в държавния оръжеен търговец. Данните показват, че непосредствено преди това са платени приблизително 800 хил. лв. към офшорно дружество“, пишат от ДКК. За нов директор е назначен Пламен Пешев.

За изпълнителен директор на ДКК е избран Венцислав Димитров. Заемащата до този момент длъжността Смиляна Нитова, която е и кандат за депутат от БСП, остава като част от Съвета на директорите.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. . Бъди оригинален! Интересни подаръци за скъпи хора! КУПИ СЕГА! https://kupi-sega.bg/


image0 (9K)