Външната комисия одобри проекта на Христо Иванов за Северна Македония

Външната комисия одобри проекта на Христо Иванов за Северна Македония

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Комисията по външна политика към Народното събрание (НС) одобри предложението на лидера на „Демократична България“ Христо Иванов за урегулиране на отношенията между София и Скопие, съобщи БГНЕС.

Проекторешението бе подкрепено от 11 депутати, като то стъпва и на предложенията, направени в проекта на ГЕРБ.

Предстои документът да бъде вкаран в днения ред на НС за петък.

Още по темата

„Френското предложение е най-доброто, което сме получавали досега. Той е най-доброто, в сравнение с португалското и немското“, коментира министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска.

Тя посочи, че Френското предложение за разрешаване на спорните въпроси с Република Северна Македония (РСМ) може би ще бъде валидно до края на френското председателство.

Генчовска уточни, че проектът на протокола е част от целия пакет документ. Според нея той трябва да бъде подписан преди Преговорната рамка. „Важно условие, за да се приеме Преговорната рамка, е да се подпише протоколът“, уточни ресорният министър.

Бившият външен министър и депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева също подчерта, че е важно протоколът да бъде подписан преди Преговорната рамка, като според нея това може да стане и без решение на Министерски съвет.

„Възраждане“ и „Има такъв народ“ се обявиха срещу приемането на предложенията, защото според тях те не отговарят на националните интереси на България.

Междувременно еврокомисарят по съседството и разширяването Оливер Вархей написа в Туитър, че „Европейският съюз (ЕС) приема много сериозно загрижеността на България и това сега е част от процеса на преговори. Западните Балкани трябва да са част от нашия ЕС. Заедно ще бъдем по-силни“.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)