Външно министерство предлага да има РИК „Чужбина“

Изборите протекоха спокойно, при добра организация и без струпвания на хора. Нямаше съществени проблеми. Гласуването за парламент се проведе в 755 секции в 62 държави. Това каза министърът на външните работи в служебния кабинет Николай Милков,цитиран от БТА.

Министърът добави, че има необходимост от формиране на отделна Районна избирателна комисия (РИК) „Чужбина“, което ще улесни организацията на изборите извън страната и ще даде възможност за „по-пряко и активно участие на Централната избирателна комисия (ЦИК) в процеса, а не опосредствано през Министерството на външните работи (МВнР)“. Милков отбеляза, че има необходимост от формулиране на всички ангажименти на МВнР, дипломатически представителства и консулски представителства във връзка с организацията на изборния процес, по думите му има неясноти, които биха могли да бъдат по-добре регламентирани. Като потенциален проблем той определи реда за формиране съставите на секционните избирателни комисии (СИК) извън страната.

Гласували в чужбина са малко над 178 хиляди български граждани: около 58 хиляди човека в Турция, във Великобритания – 27 хиляди, в Германия – 22 хиляди, в Испания – 11 хиляди и САЩ около 10 хиляди души. Най-много граждани са гласували в секциите в Бурса, Люлебургас и Айндховен.

На изборите през ноември 2021 г. секциите са били 751 и са гласували 230 960 души, през юни 2021 г. секциите са били 782, а гласувалите – 173 843 души, през април 2021 г. е имало 464 секции и са гласували 180 435 български граждани.

От МВнР добавиха, че при следващи избори предвиждат автоматично да има около 600 секции в чужбина, от тях в 240 да се гласува с машини.

Проблеми при гласуването на изминалите избори е имало с неявяване на членове на СИК, основно в Турция, но те бързо са били заменени с резервни.

Предстои прибирането на изборните книжа и машините за гласуване, добави министър Милков.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)