Вън от Русия!” вместо „Здравствуйте, братушки!”

Фолклорни танцьори от петричкия ансамбъл „Македонка“ са били депортирани от Русия заради грешка в електронните им визи.

Едва на летището в Санкт Петербург властите установили, че във визите на българските гости липсват бащините имена. На танцьорите било предложено или да се върнат с обратния полет в България, или да бъдат настанени в бежански център, съобщи Нова телевизия.

Трупата пътувала за участие във фолклорен фестивал. Заявленията за визи на 18-те танцьори и 18 придружители били попълнени онлайн. Но на летището в Санкт Петербург визите на деветима били обявени за невалидни.

Казаха ни: „Имате 5 минути да решите дали ще се качите на самолета за Германия, за България или после ще ви третираме като нелегални емигранти“.

„Порязват те жестоко и трябва да решаваш на момента, за секунди“, разказа Мария Янева, ръководител на клуб „Македонка“.

Опитвахме да обясним, че пропускът не е съществен, че другите данни отговарят на електронната виза и личния паспорт, но се блъскахме в стената на руската бюрокрация без никакво съдействие. За тях просто бяхме проблем, с който трябваше да се справят в рамките на 10-15 минути“, добави Илияна Илиева от самодейния ансамбъл.

Потърпевшите са възмутени, защото допускат, че ако са попълнили грешно онлайн формата, не би трябвало да им бъде издадена виза, а след като са получили документа, това би трябвало да означава, че руските власти не намират проблем в документите им.

Веднага след като се прибрахме, влязох в посолството да си пусна наново електронна виза с абсолютно същата данни при условие, че вече имам валидна виза и издаден акт за депортация.

Какво бе учудването ми, когато след 2 дни отново получих електронна виза, което означава, че от консулството въобще не правят насрещна проверка дали вече съм получила виза и дали съм била върната с акт за депортация. Тоест, механично издават визи на всеки, посетил техния сайт“, коментира Илияна Илиева.

Българските танцьори са загубили и сериозна парична сума, след като за участието си в Санкт Петербург са предплатили 6 нощувки за всички 36 пътуващи, включително и за деветимата, чиито престой в Русия е продължил само около час, за да приключи с депортиране.

BNews.bg


image0 (9K)