„Въпросът към момента е безсмислен“. Радев говори от Брюксел за ареста на Путин и снарядите за Украйна

Президентът Румен Радев определи въпроса дали България ще арестува руския президент Владимир Путин, ако той дойде в страната, като безсмислен.

Преди няколко дни Международният съд в Хага издаде заповед за арест на Путин и руска държавна служителка въз основа на обвинения, че е отговорен за „незаконно прехвърляне“ на украински деца в Русия. Правният ход задължава 123-те държави – страни по уредбата на съда, сред които и България, да арестуват Путин и да го предадат за съдебен процес, ако стъпи на тяхна територия.

Първо вие знаете, че отношенията в момента между държавите-членки от ЕС и Русия не са такива, че да предполагат посещение на президента на Руската федерация – така че въпросът ви към момента е безсмислен“, отговори Радев на журналистическо питане след срещата на върха на европейските лидери в Брюксел, в която участва.

Той отказа да отговори на въпроса дали трябва България да се включи в инициативата за издирване на незаконно депортирани украински деца.

По-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова каза директно, че ако зависи от нея, тя не би арестувала Путин, защото от това не би имало смисъл, и отказа да го нарече агресор. Тя нарече недоказана „пропаганда“ информациите за извеждането на украински деца, които най-често са давани за осиновяване в Русия.

И Радев, и Нинова са сред българските политици, които от самото начало на руската инвазия, се срещу изпращането на военна помощ за Украйна.

Българският президент, който е от малкото лидери в ЕС, които заемат открито проруски позиции, отново коментира защо България не се включва в общата поръчка за изпращане на боеприпаси в помощ на Украйна.

В четвъртък повечето лидери на ЕС одобриха план за изпращане на 1 млн. снаряда на Украйна в следващите 12 месеца.

Радев каза „по отношение на всички спекулации“, че България е част от общата политическа рамка за подкрепа на Украйна, но всеки, който „иска индивидуално и реално да участва в доставката на тези 1 млн. снаряда, отива в Европейската агенция по отбрана и там сключва споразумение“.

Той отбеляза, че България не е сред тези 17 държави, които подкрепят общата поръчка, заедно с други 9 страни, и „нека това най-сетне стане ясно“.

„По отношение на тези прословути 1 млн. снаряди искам две неща да поясня… Нека има ясна разлика – България е част и подкрепя европейския механизъм за укрепване на мира. Благодарение на този механизъм ние ще модернизираме нашата отбранителна индустрия, така че да отговаряме на съвременните изисквания, да имаме по-голям капацитет“, каза президентът.

И добави: „Но касаещо доставката на 1 млн. снаряди за Украйна – във вчерашните заключения изрично е записано, че това трябва да става в съответствие със специфичните особености в политиката за сигурност и отбрана на всяка една държава членка“.

По-рано тази седмица Радев каза, че докато служебният кабинет управлява, български боеприпаси няма да бъдат изпращани в Украйна. Той уточни, че България ще поставя условия на други държави, които ги купуват, да не ги доставят на страната, в която Путин води война.

Военният министър Димитър Стоянов обясни, че България няма как да бъде част от общата поръчка, тъй като не използва боеприпаси с натовския калибър 155-мм, каквито се търсят за Украйна. И досега обаче български боеприпаси достигаха дотам през сделки с посредници или частен бизнес.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

Arhiv

Recent Posts

В с. Балканци замесват козунаците по рецепти от майки и баби

Традиционно е козуначеното руло с богата плънка...

19 минути ago

Богослов: Разпети петък е време за покаяние, разкаяние и смирение

Християнските ценности са необходими за самото ни битие, каза Благовест Върбаков...

21 минути ago

Премиерът Главчев ще инициира среща със здравния министър във вторник

Той посети днес СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”...

един час ago

Един от най-натоварените столични булеварди остава с две ленти

Изненадващите промени в центъра на София покачиха напрежението...

2 часа ago
image0 (9K)