Върховният съд регистрира партията на Лютви Местан

Върховният касационен съд (ВКС) регистрира политическа партия ДОСТ, отменяйки отказа на Софийския градски съд (СГС), постановен през юни.
Тогава първоинстанционният съд отказа вписване на партията, подозирайки неин евентуален етнически характер. Посочените аргументи бяха преобладаващият брой учредители с турски имена и етимологията на думата ДОСТ. Това е чуждица в българския език, която идва от турския и персийския език и означава „приятел“.

СГС написа, че това е „абревиатура с определен емоционален заряд, произтичащ от значението на чуждицата с турски произход – „приятел“.
ВКС не споделя тези съображения. В решението се казва, че конституционното право на сдружаване на гражданите в партии няма как да бъде осуетено с произволни изисквания на съда извън изрично записаните в закона.

Върховният съд напомня, че българските граждани имат религиозни, езикови и етнически различия помежду си. Конституцията отделно гарантира правото на собствен културен живот, свободата на вероизповедание, изучаване на майчин език и други.

„(Тези права) не се отклоняват от общопризнати принципи и норми на международното право, предназначени да съхранят и защитят етническата, религиозна, езикова или културна идентичност на лицата, упражнили свободен избор да я запазят“, пише в решението си ВКС.

Върховните съдии признават, че учредителите на ДОСТ са от различни етнически групи, а преобладават гражданите с турски имена, но това не е основание да се подозират български граждани с хипотези.

„Формулираните в устава на ДОСТ цели са общовалидни по отношение на всички граждани с избирателни права и партията е напълно отворена за членство. Тезата на първоинстанционния съд за „най-вероятни действия на етническа или верска основа“ е само хипотетична“, се казва в решението

Делото във ВКС по казуса с регистрацията на партия „ДОСТ“ (Демократи за отговорност, свобода и толерантност) бе гледано от състав с председател съдия Светла Чорбаджиева и членове Ваня Алексиева и Евгений Стайков. Съдиите бяха избрани след извършено публично случайно разпределение.

Преди това съдия Лилия Илиева от Софийския градски съд отказа регистрацията на „ДОСТ“ с много спорни мотиви. Тя обяви, че формацията с лидер на Лютви Местан отговаря на закона, но не и на духа му.

Съдия Илиева използва някои нововъведения, за да мотивира решението си. Тя използва тълковния речник, за да атакува самото име на партията – ДОСТ. Според нея тази дума издавала нейния „етнически“ характер. Съдийката не хареса и думата „установяване“ от устава на ДОСТ.

Последният голям аргумент на съдия Илиева бе, че партията най-вероятно е етническа, защото нейните учредители са предимно с турски имена. Аргументът бе използван, независимо, че една четвърт от тях са етнически българи. Тя не отчете, че подобно е положението с партия Движение за права и свободи (ДПС) и Национална партия „Свобода и достойнство“. Отделно, има десетки съдебно регистрирани ромски формации.

Проучване на Mediapool показа, че няма друг случай, в който партия да е била забранявана от градския съд с извадки от тълковния речник или преброяване на имената на учредителите й.


image0 (9K)