Вътрешният министър: Корупционният натиск е спаднал със 60%

Към момента са образувани 35 досъдебни производства срещу 37 лица, има и две срещу неизвестни лица за пиротехника на протестите.

Народните представители в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред изслушват министъра на вътрешните работи Христо Терзийски и други ръководни кадри на МВР.

„Преди 10 дни сме внесли промени в Закона за движение по пътищата за по-бързото санкциониране на нарушителите на пътя, по-бързото събиране на глобите, за да има по-добра дисциплина на пътя“. Това заяви министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

Той отчете, че събираемостта на глобите се подобрява. Събраните суми от глоби е нараснала с 25 милиона, като достига рекордните 80 милиона лева от началото на годината. Това се дължи на доброто взаимодействие между службите и по-добрия технически контрол.

Освен това корупционният натиск е спаднал със 60%, стана ясно от думите му.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов добави, че колегите са се справили много добре, въпреки ситуацията.

„Малко са хората, участвали в такава безредица, така че е лесно отстрани да се дава оценка, но друго е да участваш. В МВР постоянно се получава оперативна информация, но не винаги е конкретна. Ако знаехме предварително какво ще се случи, нямаше да допуснем да има пострадали полицаи или граждани. В случая имаше предварителна организация и нямаше как това да се случи, ако не беше търсено. Основната задача на МВР е превенция и опазване на обществения ред“, подчерта Иванов.

„Имаше много упреци срещу нас. Ние пазим институциите. На 2-ри септември това беше основната ни задача. Ние си свършихме нашата работа, обърна се той към депутатите, Вие успяхте да стигнете до работните си места и след това да си тръгнете“, заяви главният секретар на МВР.

Той обясни, че КПП-та са били изградени, за да не се допусне насилие и нараняване на граждани. Ивайло Иванов увери, че и занапред продължават да изпълняват своите задължения.

Продължават разследванията. Образувани са досъдебни производства, които са в досъдебна фаза, добави главният секретар на МВР.

„Към момента са образувани 35 досъдебни производства срещу 37 лица, има и две срещу неизвестни лица. Те са свързани с пиротехническите средства, открити в една палатка на протеста“, уточни Терзийски.

„На 2-ри септември пострадаха над 100 полицая. 36 от тях бяха прегледани в болница, а 6 бяха хоспитализирани. Най-тежко пострадалият служител е бил ударен с бомбичка и е бил загубил зрение на двете очи. Той е бил в шок. Вторият служител с тежко нараняване е от СДВР. Той също е бил ударен с бомбичка, която е паднала до щита му, наранявайки тежко ръката му. Третият по-сериозно пострадал полицай е на 40 години. Той е бил ударен с бомбичка в областта на слабините. Пострадалите колеги бяха обработени от лекарите и се върнаха отново в строя“, разкри министър Терзийски.

Той добави, е това са служители, които съвестно си изпълняват задълженията и искат вечер да се приберат живи и здрави при семействата си.

„На 22-ри септември имаше друго масово мероприятие. Шествието след 22:00 часа то беше нерегламентирано мероприятие. Те питаха, защо не ги допускаме да се поклонят в храма и да отидат до Паметника на Незнайния войн, но след 22:00 часа това не е възможно, защото храмът не работи. Те търсеха конфронтация със служителите ни. Имахме атака, че ще има атака към сградата на Народното събрание. Очаквахме това да е новата сграда на Новото събрание. Ние затова не ги допуснахме. Когато търсиш конфликт, винаги можеш да намериш начин. Не ние започнали да хвърляме камъни и самоделни взривни устройства“, подчерта Ивайло Иванов.

Главният секретар на МВР подчерта, че има ситуации, при които на служителите на МВР е позволено използването на сила, то на протестиращите, това е категорично забранено. Единици за тези, които са превишили правата си и те са наказани. „Затова и предупреждаваме гражданите, когато се очакват провокации, за да няма пострадали“, уточни той.

 

 


image0 (9K)