Вътрешният министър на Македония подаде оставка. Пребит лидер на основна партия обяви, че са искали да го убият

Министърът на вътрешните работи на Македония Агим Нухиу подаде оставка.

Той обяви, че се оттегля от поста поради бруталните размирици снощи в Скопие. При тях демонстранти нахлуха в сградата на македонския парламент и нападнаха депутати. Протестиращите бяха провокирани от избора на етнически албанец за председател на парламента. Когато се закле, той веднага произнесе реч на албански език от парламентарната трибуна. След това другите депутати от албански произход запяха химна на Албания. Тогава протестиращите нахлуха в парламента.

Председателят на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев, който е един от битите депутати, отказа да присъства на среща на лидерите на основните македонски партии. Тя беше свикана днес от президента на нашата югозападна съседка Георги Иванов за разрешаване на тежката обществена и политическа криза в страната.

Заев заяви, че снощи е извършен предумишлен опит да бъде убит. „Това вчера беше опит за убийство с умисъл и по план“, каза македонският политик.

Той настоя, че партията му твърдо подкрепя демокрацията и евроатлантическите перспективи на Македония. „И САЩ, и Европейския съюз виждат в нас мир и напредък. Македония върви напред,“ увери Зоран Заев.

Той обвини македонския президент Георги Иванов и лидера на другата основна партия – ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, че се предизвикали атаката срещу парламента в Скопие.

Скопие е под пълна полицейска блокада. До центъра на града не се пропускат нито пешеходци, нито автомобили.


image0 (9K)