„Вътрешнополитически съображения“. България покрива всички критерии за Шенген, според служебния кабинет

"Вътрешнополитически съображения". България покрива всички критерии за Шенген, според служебния кабинет

България покрива всички критерии за членство в Шенген, заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър-председател Гълъб Донев.

В петък стана ясно, че Нидерландия ще пусне Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България. Австрийския канцлер Карл Нехамер също се изказа срещу приемането на България в Шенген.

Правителството има готовност за ответни мерки

Правителството има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето на българското членство в Шенгенската зона, каза Донев след среща с министрите на вътрешните, на външните работи и на правосъдието. Българското правителство няма да спести усилия за убеждаването на двете скептични държави, каза още Донев.

Според Донев отрицателните позиции на Нидерландия и Австрия са „продиктувани от вътрешнополитически съображения“, отколкото от реално идентифицирани недостатъци по прилагането на Шенгенските правила от България.

Донев каза, че през последните месеци са извършени две проверки, организирани от Европейската комисия, по инициатива на България и Румъния, които са завършили с положителен за страната ни доклад.

„Отделна проверка извърши в последните дни посолство на Австрия в София. Резултатът също е положителен“, каза служебният премиер. Той добави, че въпреки отправената покана, нидерландската страна е избрала да не вземе участие в тези проверки. „В този смисъл изразените впоследствие от премиера на Нидерландия резерви, които се аргументират с липсата на увереност именно по отношение на изпълнението на критериите за членство от България, не само звучат повече от неубедително, но и се опровергават от заключението на Европейската комисия“, каза още Донев.

ЕК: България и Румъния са осигурили още по-добра защита на външните граници

България и Румъния са осигурили още по-добра защита на външните граници, отколкото при първата проверка на Комисията през октомври, каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон за ветото на Нидерландия цитирана от БНР. Това е заключението след мисията на Комисията в двете страни преди две седмици, като в нея са били включени експерти на високо равнище, в т.ч. и от страните, които са искали още пояснения.

На въпрос как ще коментира намека на холандския премиер Марк Рюте, че българската граница може да се премине срещу 50 евро, тя отговори:

„Изобщо нямаме такава информация. Така че в четвъртък на масата на Съвета ще бъдат всички доклади, които сочат, че България, Румъния и Хърватия напълно изпълняват всички изисквания за пълноправно членство в Шенген. И очаквам такъв да бъде и резултатът от гласуването тогава“.

В четвъртък ще се проведе извънреден Съвет по правосъдие и вътрешен ред, на който ще се гласува присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенген.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев отрече, че граничните полицаи проявяват насилие към мигрантите и добави, че няма документирани такива случаи.

Демерджиев каза още че мигрантите, които се опитват да проникнат у нас стават все по-агресивни. „В някои случаи те използват камъни, ножове, стигна се до отнемаме на живота на наш полицай… Ако някой очаква, че българската полиция няма да отвърне на тези действия, греши“, каза още Иван Демерджиев.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)