„В бездихание“. Ще дойдат ли повече туристи това лято в България

Хотелиери и туроператори очакват по-силен сезон от миналата година, но по-слаб отпреди пандемията. Дори след отпадането на ограниченията компаниите, които организират пътувания в чужбина, ще имат нужда от месеци, за да заработят в нормален ритъм.

Кристина Дервенска е управител в един от големите хотели в Слънчев бряг. Обикновено още по това време на годината знае как ще премине лятото, но този път не се наема да прави прогнози. Предваителните записвания засега не са обнадеждаващи.

“Имахме очаквания сезонът да започне още в края на април и да се съчетае с майските празници, но заради обстановката и продължаващата пандемия това няма как да се случи”, казва тя пред Свободна Европа.

За момента в хотела има отлив на резервации от Великобритания, Германия и Румъния – страни, откъдето традиционно идват туристи за Великден.

“Не знаем дали това ще се промени през лятото”, казва Дервенска. Подобна е обстановката и в друг хотел, който се намира наблизо.

“Английските туристи няма да дойдат до 24 юни, а не се знае дали и след това ще могат. Имат забрана да пътуват, а България не можа да си издейства зелени коридори”, казва управителката Ростислава Димитрова.

Тя дава за пример Гърция и Испания, които в опит да привлекат повече туристи са договорили с други държави по-лесен достъп за пътуващите. В сравнение с 2019 г., когато светът все още не беше в пандемия, в хотела, който управлява Димитрова, има с една шеста по-малко резервации.

I Кой е урокът от 2020 г.

Българският туристически сезон ще стартира на 1 май, стана ясно от решението на здравните власти и Министерството на туризма.

Директорът на Института по оценки и анализи на туризма Румен Драганов прогнозира, че спрямо миналата година това лято се очакват двойно повече туристи от чужбина – около 4,6 милиона души. През 2019 г. обаче те са били 9,3 милиона. Драганов прави уговорката, че част от планираните почивки може и да не се случат.

“Има огромен брой записвания, но съществува и хипотезата, че нито едно от тях може да не бъде реализирано в случай на възпрепятстване. Това е урокът от миналата година и това е новата реалност”, коментира Драганов пред Свободна Европа. По думите му туроператорите и туристите са “научили урока от миналата година”, затова за анулираните пътувания хората няма да бъдат санкционирани.

         “ Туристите трябва
            да бъдат сигурни,
            че могат да откажат
            своето пътуване
            без санкции.

            Румен Драганов

“Туристите трябва да бъдат сигурни, че могат да откажат своето пътуване без санкции. Всеки може да анулира своето пътуване без санкции, ако изникнат непредвидени ситуации. Туроператорите са подготвени”, казва Драганов.

За успешен летен сезон има още едно условие, което иначе не съществуваше преди пандемията – политиката на отделните държави.

“Ако Борис Джонсън реши България да бъде в листата на страните, към които англичаните могат да пътуват, ще има англичани. Ако пък ние им кажем “искаме сертификат”, няма кой да дойде”, казва Драганов.

Именно липсата на предвидимост притеснява Павлина Илиева. Тя е председател на обединение “Бъдеще в туризма”. В него членуват предимно туроператори и компании, които се занимават с изходящ туризъм, т.е. организират почивки и екскурзии извън България.

“Ние сезон нямаме, забранени сме като дейност до 30 април, защото пътуванията, които не са належащи, не са позволени”.

Отпадането на ограниченията от 1 май не означава, че още на следващия ден туроператорите ще изпратят хиляди туристи в чужбина. За подготовката на едно организирано пътуване е необходимо време, реклама и човешки ресурс.

“Юли и август са химера, че нещо ще се случи при нас”, казва Илиева. Според “Бъдеще в туризма”, българите, връщащи се от чужбина, могат да бъдат мотивирани да пътуват повече, ако се признават ваксинационните серификати.

Тя дава за пример Украйна, където PCR тестът за хора, които пристигат в страната като туристичски групи, струва 20 долара. По думите ѝ властите в България трябва да въведат ясни мерки и стъпки как ще се случи туристическият сезон.

“Година и два месеца изходящият туризъм е тотално убит. Ние сме в тотално бездихание във всяко едно отношение. А туризмът прави 14% от БВП. Всичко това в момента е убито”, казва тя. “

Бъдеще в туризма” настоява заетите в бранша да бъдат ваксинирани “час по-скоро”. Техният ред обаче все още не е дошъл според плана, начертан от правителството. До момента около 85 хиляди души от туристическия бранш за заявили желание да се имунизират.

Ивайло ВЕЗЕНКОВ Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)