В България има система, „която обогатява олигархичната класа и превзема държавните ресурси“, каза посланичката на САЩ

В България има система, "която обогатява олигархичната класа и превзема държавните ресурси", каза посланичката на САЩ

В България „малка група“ е създала система, „която обогатява олигархичната класа и превзема държавните ресурси“. Това каза посланичката на САЩ в България Херо Мустафа.

Изказването ѝ дойде по време на среща, посветена на върховенството на закона в България и бизнес средата с участие на всички водещи търговско-промишлени сдружения на чуждестранния бизнес в страната. На нея присъстваха още служебният министър на правосъдието Крум Зарков, както и посланиците на Франция, Италия и Германия Жоел Мейер, Джузепина Зара и Стефан Рьокен.

„Който не принадлежи към тази система, губи надежда, продължи тя на форума в София, организиран от американската търговска камара. Обезкуражават се тези, които искат да се борят за страната си. Наистина е болезнено да виждаме това“, каза още Мустафа.

В речта си тя говори още за бавене на разследвания, които впоследствие биват прекратявани, а хората, които се опитват да ги разследват биват прехвърляни в провинцията или отстранявани. Мустафа спомена колко е сложно да се реформират институциите в България, защото е трудно от тях да се премахнат „вкоренени интереси“.

Американската посланичка каза, че преди началото на мандата ѝ в България е била предупреждавана да не споменава думата „корупция“, защото това е щяло да я доведе до провал. Тя обаче е превърнала темата в свой приоритет, какъвто е бил и приоритетът на администрацията на Джо Байдън. По думи на Мустафа инвеститорите се притесняват да идват в България, защото се страхуват, че при съдебен спор правата им няма да бъдат защитени.

„В България виждаме как корупцията изключително много деформира функционирането на някои институции и как ги контролира в ущърб на българския народ.

Тя припомни, че САЩ санкционираха трима българи по глобалния закон „Магнитски“ и забрани на шестима да влизат в страната заради корупция, но подчерта, че от това нищо не е последвало.

„Нито един от тях не бе критикуван публично заради корупция. Никой от тях не е осъден в България за престъпления. Никой дори не е наказан административно или уволнен от поста си“, каза тя.

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на бизнесмена и бивш депутат Делян Пеевски, на хазартния бизнесмен Васил Божков и на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Освен това Държавният департамент на САЩ обяви забрана за влизане в САЩ на Пеевски, Желязков и още трима бивши държавни служители – Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов.

Херо Мустафа е посланик на САЩ от септември 2019 г., а мандатът ѝ изтича след няколко дни. Нейното място ще бъде заето от Кенет Мъртън.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)