България

В България усещането за корупция е най-високо в ЕС

Усещането за корупция сред страните в Европейския съюз е най-високо в България, а най-ниско в Дания, сочи изследване на организацията „Трансперънси интернешънъл“. Документът ще бъде представен днес в Брюксел. „Усещането за корупция“ се измерва от 1995 г. и оценява работата на чиновниците.

От общо 180 държави по света, обхванати в проучването, България заема 77-о място с резултат от 42 точки. Дания, която има най-добри показатели в Евросъюза и света, получава 88 точки, а Сомалия е в дъното на класацията с 10 точки и заема 180-о място. Средният резултат за ЕС е 66 точки.

Документът отчита за България, че през последната година е отстъпила с една точка, като с близък резултат са Гърция с 45 точки (годишен спад с 3 точки) и Унгария с 46 точки (спад с 8 точки за последните пет години). Унгария и Малта бележат най-голямото отстъпление в последните години, допълва докладът.

България и Румъния (61-о място и 47 точки) отчитат известен напредък в последните години, но в нашата страна миналата година е имало „сериозен корупционен скандал“, пише в документа. Допълва се, че въпреки наблюдението на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка, България и Румъния показват „малък напредък“ в реформата на съдебната система и борбата с корупцията.

В България много граждани нямат доверие на политическите институции и не се чувстват добре представени. Надзорът над финансирането на партиите е ограничен и в страната липсват независими и прозрачни медии, се допълва в текста. Често остава неясно кой притежава дадена медия, много медии са финансово зависими от държавна реклама, а това може да повлияе на работата им и да се отрази на критиката, която иначе биха приложили към правителствените власти, се посочва в анализа.

Повечето страни по света не успяват да се преборят с корупцията и това допринася за кризата на демокрацията. Над две трети от държавите тази година показват резултат под 50 точки, а средният резултат е 43 точки. За последните пет години само 20 държави са подобрили чувствително показателите си, включително Аржентина и Кот д’Ивоар, докато при 16 се наблюдава значително отстъпление, включително Австралия, Чили и Малта.

Докладът отчита връзка между корупцията и състоянието на демокрацията. Истинските демокрации имат средно по около 75 точки; несъвършените демокрации имат средно по 49 точки; смесените режими с автократичен уклон – 35; авторитарните режими – 30 точки, според приложения показател, обобщава организацията. 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

От днес: Билетите по някои линии на БДЖ скачат с 20%

Разходите на дружеството драстично са се увеличили...

23 минути ago

Валежите се завръщат в сряда

Днес температурите ще са от 21 до 27 градуса...

37 минути ago

След успеха на второто издание на WorkIn Stara Zagora, следва продължение

След успеха на второто издание на WorkIn Stara Zagora, следва продължение, съобщиха за ЗАРАТА Две…

един час ago

„Лудия човек“ с резачката. Какво се случва с Аржентина след избора на Хавиер Милей

Той е на власт от 5 месеца и се опитва да овладее гонеща 300% инфлация…

един час ago

От „Мама и Аз“ питат Радев: С какво пречим на държавата?

Според лечебното заведение "държавният глава е започнал кампания"...

един час ago
image0 (9K)