В залата на Исторически музей „Искра” и Художествена галерия – Казанлък бяха връчени традиционните награди на хорови формации

На финала на Националния хоров фестивал „Петко Стайнов“ в залата на Исторически музей „Искра” и Художествена галерия – Казанлък бяха връчени традиционните награди на отличени хорови формации, съобщиха за ЗАРАТА

Наградата на едноименната фондация за най-добро изпълнение на творба на Маестрото Петко Стайнов – внук връчи на Смесен хор „Проф.Венета Вичева“ от град Шумен.

Отличието на Община Казанлък за най-добро общо представяне Кметът Галина Стоянова връчи на Академичен хор „Ангел Манолов“ от София. Тя благодари за подкрепата на управителя на фондацията и поздрави архитект Стефан Станев: „Който е неотлъчно част от празниците и е създател на фондацията. Да е здрав, още дълго да се радва на празниците и да пази творчеството на своя баща като национална ценност, каквото е творчеството на Маестрото за всички българи!“, сподели Галина Стоянова.

 

Носителите на отличията бяха определени от жури в състав: Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит – Киприан, Почетен гражданин на родния си град Казанлък, Петко Стайнов, председател на фондация „Академик Петко Груев Стайнов“, Надя Тончева – джаз изпълнител и музикален педагог, Почетен гражданин на Казанлък и Младен Станев, музикален директор на хоровия фестивал и диригент на Смесен хор „Петко Стайнов“.

За 50-годишния юбилей на Смесен хор „Петко Стайнов“ при Народно читалище „Искра – 1860“ Кметът на Казанлък Галина Стоянова подари парична награда. Тя благодари за дългогодишния труд и упоритост на хоровия състав и неговия диригент Младен Станев, който е и създател на хоровия фестивал.

Младен Станев изрази удовлетворение от високото ниво на хоровото събитие: „Днес видяхме много сериозно участие, провеждането на истински хоров фестивал с много силни участници! Петко-Стайновите празници са нещо великолепно! Изглежда на Община Казанлък й върви и се надяваме да бъдем част от техните празници!“, заяви той и благодари на всички участници.

Петият Национален хоров фестивал, посветен на големия български композитор Петко Стайнов се проведе днес в залата на Исторически музей „Искра” и Художествена галерия – Казанлък. Той започна с

концерт-матине на Смесен камерен хор „Севтополис“ с диригент Дора Кошева. Казанлъчани и техните гости се насладиха на изпълненията на седем хорови формации от цялата страна: Казанлък, Хасково, Шумен, Дупница, София, Габрово, Харманли.

Празничните дни, посветени на Петко Стайнов в Казанлък завършват утре, 4 декември 2022 г., с концерт матине на НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив.

Събитията от програмата се организирани от Община Казанлък, фондация „Петко Груев Стайнов“, Исторически музей „Искра“, Литературно-художествения музей „Чудомир“, Музеят на фотографията и Народно читалище „Искра – 1860“.

Входът е свободен за всички концертни прояви от програмата на празниците. Казанлък тези дни празнува живото музикално наследство на своя именит съгражданин Петко Стайнов.

 


image0 (9K)