В Йордания осуетиха опит за преврат срещу крал Абдула Втори

Бившият йордански престолонаследник Хамза бин Хюсеин е поставен под домашен арест на фона на съобщения, че силите за сигурност на кралството са осуетили преврат срещу крал Абдула II, пише израелското англоезично издание The Jerusalem Post, цитирано от Агенция „Фокус“.

Най-малко 20 йорданци са арестувани във връзка с предполагаемия преврат.

Според The Washington Post Хамза е бил поставен под домашен арест в двореца си в Аман на фона на предполагаем заговор за сваляне на крал Абдула II.

„Ходът последва откриването на „сложен и широкообхватен заговор“, който включва поне още една йорданска кралска особа, както и племенни лидери и членове на държавната организация за сигурност“, се казва в съобщението.

Официалните йордански медии първоначално съобщиха, че Хамза е поставен под домашен арест.

По-късно обаче един йордански служител бе цитиран да заяви, че „Негово Кралско Височество принц Хамза бин Хюсеин не е бил под домашен арест или задържане, противно на съобщенията в медиите“.

Хамза е по-големият син на покойния крал Хюсеин и съпругата му, родена в Америка, кралица Нур. Той е обявен за престолонаследник на Йордания през 1999 г., длъжност, която заема, докато неговият полубрат, крал Абдула II, не го оттегля през 2004 г.

Хамза, откровен критик на корупцията в Йордания, призоваваше за търсене на отговорност от корумпираните служители.

Източници от Йордания съобщиха, че следобед силите за сигурност са нахлули в двореца на Хамза в Аман и му връчили заповед за домашен арест.

Редица сътрудници на Хамза, включително директорът на кабинета му Ясер Сюлейман ал-Маджали, са арестувани от служители, принадлежащи към Йорданското главно разузнавателно управление, съобщиха източниците. Директорът на двореца на Хамза Аднан Абу Хамад също е бил задържан, добавиха те.

В изявление, публикувано от официалната агенция на Йордания „Петра“, се казва, че „гражданите на Йордания Хасан бин Заид, Басем Ибрахим Авадала и други бяха арестувани от съображения за сигурност“.

В изявлението не се споменава предполагаемият заговор за сваляне на йорданския монарх или Хамза. „Арестът е извършен след стриктно проследяване на сигурността и от съображения за сигурност“, каза агенцията.

 


image0 (9K)