В Казанлък връчват на именит историк приз на името на проф. Александър Фол

Един от известните български изследователи на старата ни  история проф. д-р  Петър Делев от СУ „Свети Климент Охридски“  е тазгодишният, 16-ти по ред носител на приза на името на създателя на науката Тракология проф. Александър Фол.

Наградата е учредена от община Казанлък и през годините е присъждана на утвърдени български учени.

На 30 декември професор. Петър Делев ще чества своята юбилейна 70-та годишнина, научната си кариера е започнал през 1977 година като  уредник в Археологическия отдел на Националния исторически музей. През 1979 г. започва работа като асистент по стара история в Историческия факултет на Университета (старши асистент от 1983 г., главен асистент от 1987 г.).През 1987 г. защитава докторска дисертация на тема „Раннотракийски погребални обичаи и вярвания“. Бил е на научна специализация в Никозия, Кипър (1990-1991 г.).

Откриват празниците в Долината на тракийските царе в Казанлък

През 1993 г. става доцент по стара история и тракология с хабилитационен труд „Лизимах“. От 2014 г. е  професор по стара история и тракология с „История на племената в Югозападна Тракия през I хил. пр. Хр.“.

През годините е бил ръководител на Катедрата по стара история, тракология и средновековна история към Историческия факултет; заместник-декан на Историческия факултет от 1995 до 1999 г., а от 1999 до 2003 г. е декан на същия факултет. Бил е заместник-председател (2007-2011) и председател на Общото събрание Софийския университет (2011-2015). Автор е множество монографии , учебници и учебни помагала.

Сред получавалите статуетката, изобразяваща митичния тракийски музикант Орфей  са  директорът на Националния археологически институт с музей  при БАН доц. д-р Христо Попов, съоткривателката на столицата на траките Севтополис ст.н.с Мария Чичикова, проф. д-р Иван Маразов, родният Индиана Джоунз проф. Николай Овчаров, проф. д-р Валерия Фол, а пръв носител е д-р Георги Китов.

Церемонията по връчването е тази вечер в съседство с оригиналната гробница на тракийския, владетел Ройгос на хълма Тюлбе в Казанлък, тя е част от програмата на станалите вече традиция празници в долината на тракийските царе.

 


image0 (9K)