„В капан“. Как три държави отказват гражданство на едногодишната Сара

Снимката е илюстративна

Сара е на малко повече от една година. Откакто се е появила на бял свят, нейните родители се опитват да ѝ дадат гражданство, но няколко обстоятелства ги отвеждат до задънена улица и детето все още няма никаква правна връзка с която и да е държава. Така детето не може и да напусне Испания, където е родено. Нищо че роднините й живеят на други места.

„Никога не сме предполагали, че ще попаднем в такава ситуация”, казва майка ѝ пред Свободна Европа.

Случаят не може да бъде решен в нито една от трите замесени европейски страни, затова думата ще има Съдът на Европейския съюз.

Всичко започва през 2015 г., когато българката Ваня се запознава с британката Джейн. Имената им са сменени, за да запазим тяхната анонимност. Двете имат сключен брак от 2018 г. в Гибралтар, където законът позволява това. Сара се ражда с методите на асистираната репродукция през декември 2019 г. в Испания. И година и два месеца по-късно все още няма гражданство.

I Три държави – три отказа

България, Великобритания и Испания отказват гражданство на момичето. Според испанското законодателство – защото нито един от двамата родители не е испански гражданин; според британското – защото самата Джейн е родена в Гибралтар, който е задморска британска територия; а според българското – защото Ваня и Джейн не са мъж и жена.

Джейн все пак подава документи за дъщеря си във Великобритания и получава отказ. Адвокат Деница Любенова, която е поела случая, казва, че това се дължи на пречка в закона за британското гражданство (British nationality act).

“Тъй като е родена в Гибралтар, тя самата е придобила гражданството от своите британски родители. Ако нейното дете се роди извън Великобритания, тя не може да му предаде гражданство”.

“Не искам да мисля за бъдеще, в което тя няма да има националност или паспорт”, казва Ваня.

Одисеята, в която се озовават двете жени, се превръща в “Параграф 22”, когато стигат до Столичната община. Българката подава заявление за издаване на акт за раждане въз основа на този от Испания – стандартна практика, когато някой е роден в чужбина. Не и този път.

I Между правната и биологичната връзка

“Общината ни поиска данни за биологичния родител на детето, които ние отказахме”, казва адвокат Любенова. По думите й искането на Столичната община е неоснователно и дискриминира детето въз основа на сексуалната ориентация на неговите родители.

Със същите мотиви Ваня и Джейн отказаха да съобщят и пред Свободна Европа коя е родила детето.

“Ако хетеросексуална двойка има раждане в чужбина, когато идват в България и искат регистриране на акта за раждане, никой не им търси да се докаже биологичната връзка”, уточнява адвокат Любенова. Същото се отнася и когато става дума за регистрация на осиновено дете.

“Ако имаме осиновяване, настъпило по законите в друга държава, ние ще искаме да търсим биологична връзка на осиновителя с детето ли? А ако имаме припознаване на дете? Тогава също няма биологична връзка, има правна такава”.

         “ Сара не може да
            напусне Испания,
            защото няма документи.

Сара не може да напусне Испания, защото няма документи. “Най-вече сме тъжни, тъй като нашите семейства все още не са виждали на живо дъщеря ни, а тя вече навърши 1 годинка”, казва майка й Ваня. Споделя, че в началото не си е давала сметка колко заплетена е ситуацията.

“Намираме се в капан. Не искам да мисля за бъдеще, в което дъщеря ни няма да има националност или паспорт. Тя не би могла да има социално-осигурителен номер и впоследствие да работи, да има банкова сметка – накратко да бъде пълноценен гражданин”.

С помощта на адвокат Любенова Ваня и Джейн са обжалвали отказа на Столичната община пред Административния съд – София град. Съдията е сметнал, че по случая има въпроси, които засягат правото на ЕС, които досега не са получавали отговор. Делото е спряно и изпратено за тълкуване в Съда на Европейския съюз, който ще заседава на 9 февруари.

Ивайло ВЕЗЕНКОВ Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)