В много държави отпадат ограничителните мерки

Ограничителни мерки в редица страни отпадат заради спад на заболеваемостта от Covid-19

В Турция ресторантите ще работят с ограничен брой посетители до 22:00 часа, който е новия вечерен час в страната.

Германия понижи нивото на риска от заразяване с коронавирус от „много високо“ на „високо“ за първи път тази година, което отразява намаляващият брой на новите инфекции.

Правителството обаче подчерта, че пандемията не е отминала. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан:

„Имаме основания за оптимизъм. Ако ситуацията продължи да се подобрява, ако се увеличи броят на ваксинираните и спада заболеваемостта, тогава би могло да се окаже много хубаво лято“.

В Полша срещу коронавирус вече ще могат да се ваксинират и деца на възраст между 12 и 15 години. Европейската комисия одобри в края на миналата седмица продукта на „Пфайзер“/„Байонтех“ за употреба при 12-годишните.

Заведенията на закрито отварят в Италия. Вечерният час там остава 23:00 часа.

„Това е един от многото признаци, че животът се възобновява. Едно кафе ни носи чувството за спокоен живот отново, за всички италианци“.

Израел премахна почти всички ограничения заради пандемията, включително зеленият паспорт, които даваше специални права на ваксинираните. Остава в сила носенето на маски в закрити помещения.

Генералният директор на здравното министерство на Израел Хези Леви:

„Днес е специален ден. След година и половина откакто болестта е тук, три вълни, много хоспитализирани и починали, сега, на 1 юни, отново отваряме Израел“.

Близо 5 и половина милиона души от 9-милионното население на Израел са ваксинирани.

От днес терминал 3 на най-голямото британско летище „Хийтроу“ ще обслужва пътници само от високо рискови държави с коронавирус.

На фона на отпадането на ограничения директорът на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус предупреди:

След критики, че крие реалната статистика правителството в Перу ревизира официалните данни за починалите от Covid-19 и те скочиха от 70 хиляди в неделя до над 180 хиляди днес. Така латиноамериканската страна стана държавата с най-висока смъртност на глава от населението.

А вариантите на коронавируса за улеснение вече ще бъдат означавани с гръцки букви за улеснение. Вместо комбинацията от букви, цифри и точки, английският, южноафриканският, бразилският и индийският вариант вече ще се наричат алфа, бета, гама и делта по реда на засичането им.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)