В Москва пресъздадоха знаменит военен парад от ноември 1941 година

В Москва на Червения площад беше направена възстановка на тържествения парад, който е проведен на 7 ноември 1941 година. Тогава в него участват съветски военни части, които от площада директно се отправят, за да се сражават с нацистката армия. По това време тя приближава предградията на Москва. Днес – освен 76 години от провеждането на парада, се навършват и 100 години от Октомврийската революция (25 октомври по стар стил).

[ad id=“255238″]

През 1941 година парадът е проведен рано сутринта. В 8.10 часа по радиото е предадена на живо реч на върховния главнокоманващ Йосиф Сталин. По площада преминават курсанти от военните училища, артилеристи и пехотинци, зенитчици и моряци. Общият брой на участниците в парада е бил 28 467 души. От Червения площад те директно се отправят на фронта. Имало е опасения, че нацистката бойна авиация може да бомбардира парада. Историците го оценяват като част от една от най-важните военни операции, защото той имал огромно значение за повишаване на духа сред армията и сред населението.

[ad id=“225664″]

Във възстановката днес в Москва участваха 300 души. След химна на Русия, курсанти дадоха началото на шествието със знамена от времето на Октомврийската революция. След тържествения марш премина кавалерийска група от президентския полк на Федералната служба за охрана и други видове формирования, които са участвали в парада преди 76 години. Включена беше и бойна техника – танк „Т-34“ и самолети „СУ-100“.


image0 (9K)