В нощта срещу Еньовден стават чудеса

Тази нощ – в нощта срещу Еньовден, звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им магическа целебна сила, казва поверието.

[ad id=“225664″]

В нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва. А, за да сте здрави през цялата година, не пропускайте утре, на Еньовден, рано сутринта, преди изгрев слънце, да се измиете в течаща вода или да се отъркаляте в росата.

Според народните поверия, преди да „тръгне към зима“ слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

Смята се също, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев.

[ad id=“263680″]

Набраните билки трябва да са „77 и половина“ – за всички болести и за ,,болестта без име”. От тях се правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. През еньовския венец се провират всички за здраве. Венците и китките се сушат и с тях семейството се лекува през цялата година.

Вярвало се е, че в нощта преди Еньовден, там където има заровено имане, излиза син пламък от земята. В някои райони на страната се изпълнява обичая „Еньова буля“, в който участват момите.

Казват още, че на Еньовден всички небесни светила „полудяват“. В полунощ срещу празника небето се отваря – стават чудеса, но и черни магии. Сънищата са пророчески.

Това са част от поверията, свързани с Еньовден – денят на лятното слънцестоене, един от най-важните летни празници в народния календар на българина. С него са свързани много вярвания за слънцето, водата и лечебните растения, смята се за патронен празник на билкарите.

[ad id=“236999″]

източник: Дарик


image0 (9K)