В пленарна зала ГЕРБ намекнаха, че следващият президент ще е техен

„Ние след шест месеца ще имаме президент“, заяви Тома Биков от ГЕРБ по повод разгорещени дебати за състава на ЦИК

Парламентът прие промени в сформирането на ЦИК в рамките на дебата за второ четене на изборния кодекс. Според ГЕРБ с тези промени се дават повече правомощия на президента. От останалите партии обаче обясниха, че това не е вярно, поясни Клуб Z

В момента ЦИК е в една много странна конфигурация. В момента ЦИК се назначава с указ на президента, но без публични консултации и процедура. Ръководството се избира от Народното събрание. Не е добър подходът ЦИК да се увеличава с един човек при всеки нов парламент. Това ще дебалансира самата комисия„.

Това каза шефът на парламента Ива Митева, мотивирайки предложението. И допълни:

„Има три нови групи в Народното събрание. Допълнителният член беше назначаван от президента, без процедура. Предлагаме партиите, които имат представители в Европарламента, но не са парламентарно представени, да бъдат премахнати от ЦИК„.

Митева обясни, че в момента в ЦИК има членове от „Реформаторски блок“, „България без цензура“, НФСБ, „Воля“ и „Атака“, която вече не са нито в парламента, нито в европарламента.

Президентът не може да се меси в решението, но да има мотивирано предложение, да е ясно какви са професиналните качества. Президентът да направи публични консултации. Да си предвиди публична процедура. Президентът не може да вземе решение извън това, което му прелдожат, това е обвързана компетентност„, каза още Митева.

Тя изтъкна, че се иска и намаляване на състава на ЦИК на 15 члена, защото 20 души са прекалено много

Създавате опасност от това следващите избори да бъдат оспорвани и тяхната легитимност да не бъде признатаказа Даниел Митов (ГЕРБ).

А Тома Биков (ГЕРБ) попита дали ще е запази пропоорциналното съотношение според представителството в парламента.

Митева упрекна Биков, че не е чел Изборния кодекс. И поясни, че текстовете, които регламентират съотношението, се запазват. Десислава Атанасова (ГЕРБ) изтъкна, че има предложение от „Демократична България“ тези текстове да отпаднат. Крум Зарков (БСП) обаче я репликира, че „Демократична България“ предлагат професионална изборна администрация и това е съвсем друга тема.

„Не се дават кой знае какви правомощия на президента. И по този кодекс президентът назначава повечето от членовете на ЦИК, с изключение на ръководствто. Действа в условията на обвързана компетентност с партиите„, каза още Зарков.

Хамид Хамид (ДПС) каза, че партията ще подкрепи предложението.

„Този модел е наложен, но беше изменен от ГЕРБ с добавяне на нови партии в парламента. Виждаме как расте броят на ЦИК. С темпа на нови партии в скоро време ЦИК ще има по-голям състав от народното събрание. Съотношението трябва реално да съотвества на атуалната политическа обстановка„, каза Хамид.

Христо Гаджев каза, че според текстовете президентът има възможност да не се съобрази с предложенията на парламентарните партии. И се обяви против текстовете, според които партиите, представени в европарламента, няма да участват в ЦИК.

„Кого заблуждаваме? Това е наглост. Не знам кого лъжете. Правите Изборен кодекс за три дни. Борихте се срещу това. Върхът на наглостта. Давате повече правомощия на президента. Аз нямам вяра. Как ще ми гарантирате, че следващите избори ще бъдат честни? Той излезе и взе страна. Давате му още един лост. Самият той ще бъде избиран с ръкводство на ЦИК, което той ще назначи. Който се е опитал да си нагласи Изборния кодекс по неговите идеи, винаги е сбъркал. Това няма да остане незабелязано“.

Това заяви Александър Ненков (ГЕРБ).

Георги Свиленски (БСП) припомни, че настоящият състав на ЦИК на няколко пъти не е видял нарушения в това, че Бойко Борисов е и премиер, и шеф на предизборния щаб, както и за това, че ползва държавен ресурс за предизборна агитация.

„Борисов още е премиер, защото никой още не може да поеме отговорност. Напрвете правителство, сега сте мандатоносител“отговори му Ненков.

Тома Биков (ГЕРБ) припомни, че се прави смяна на ЦИК два месеца преди парламентарните избори и пет месеца преди президентските избори А освен това ще има служебно правителство. Според Биков с отстраняването на партиите от европарламента се цели да се премахне ВМРО. А ГЕРБ са приели този текст, за да включат „Реформаторския блок“.

„Искате да чегъркате. Ние имаме интерес от тази промяна, защото ние след шест месеца ще имаме президент. Това обаче не е добре за демокрацията“, каза Биков.

Прие се предложение на ГЕРБ, с което според тях става по-ясно, че президентът не може да не се съобрази с предложенията на партиите за членове на ЦИК. Предложението на ГЕРБ да отпадне „точката Джамбазки“ – т.е. да отпадне текста, според който партиите с представителство само в европарламента нямат членове в ЦИК – не се прие.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)