В сила са строги правила за всички българи, които пристигат в Кипър

От днес всички, които пристигат от България в Кипър, задължително трябва да имат документ за отрицателен тест за новия коронавирус.

Те трябва да си направят PCR тест – до 72 часа преди полета, а не да се изследват след кацането си на острова. Това е подчертала пред кореспондент на БНР говорителят на здравното министерство на Кипър Маргарита Кириаку.

Пътници, които пристигат от България, обаче могат да бъдат подложени на допълнителен тест за вируса на кипърските летища. Това ще стане, ако попаднат в случайната извадка от 300 души на ден, които местните здравни власти изследват на място.

Всички, които пристигат в Кипър, също така трябва да попълнят предварително въпросник и декларация. Те трбява да предоставят друга изисквана информация за пътуването си в специално създадена електронна платформа за полетите.

Правителството в Никозия включи България в групата на държавите с по-висок риск за разпространение на инфекцията.

Решението за прехвърляне на България в група Б – на по-рисковите държави, от досегашната по-безопасна група А, е обявено от Министерството на здравеопазването на Кипър. Това било „предпазна мярка” срещу вноса и разпространението на вируса на острова. Твърди се, че рискът в страната ни се е увеличи след установяването на заразени пътници в полетите от България до Кипър. Досега са потвърдени три такива случая.

 

 


image0 (9K)