В. Шаламанов: Българският батальон трябва да има оперативна съвместимост с НАТО

България обсъжда американски войници да влязат в батальонната група, с която страната планира да се включи в общите усилия на НАТО за „демонстрация на възпиращ потенциал“ заради напрежението около Украйна, съобщи вчера министърът на отбраната Стефан Янев.

„Батальонната бойна група, която е част от концепцията на НАТО за предно разполагане, ще изисква много по-висока степен на оперативна съвместимост, освен че ще бъде и многонационална“. Това коментира в ефира на Bulgaria ON AIR бившият военен министър, сега директор на „Отбранителни способности и иновации в Атлантически клуб България“ Велизар Шаламанов.

Още по темата

Според него българската бойна единица трябва да се интегрира чрез Центъра за интеграция на силите в София със структурите на силите на НАТО. Шаламанов обясни, че включването на многонационалните военни сили е инструментът за възпиране и отбрана на източния фронт на НАТО заради напрежението Русия – Украйна. Той напомни, че през последните 10 години САЩ са помагали безвъзмездно на България с радиостанции, системи за управление на батальонно и бригадно ниво, с обучения, но сега ситуацията е друга.

„Ние имаме две бригади и още няколко самостоятелни батальона. Ако парите, които можем да отделяме за отбрана, трябва да ги разпределим между батальонни групи, ескадрила, военноморска база, специални сили, радари, ще имаме много ясна представа колко можем да си позволим и колко от липсващото трябва да допълним със способности на съюзниците“, посочи бившият военен министър.

Той отбеляза, че батальонът е част от българската бригада и влиза в състава на силите за предно разполагане и възпиране, а това означава, че той трябва да тренира съвместно с такива батальони в Румъния, Полша и Балтийските страни. Шаламанов поясни, че заради това по линията на командване трябва да има постоянна връзка с Центъра за интеграция на силите в София, с многонационалната дивизия в Букурещ и т.н., за да има пълна картина за съответните способности.

Експертът коментира, че на практика имаме бойна авиация, но не можем да сме зависими от руския военен промишлен комплекс при създалото се напрежение, при заплахата от санкции, които могат да бъдат активирани всеки момент.

Шаламанов се надява в новия бюджет да има ясно решение и в преходния период ще използваме инструменти на съюзниците и солидарност, за да гарантираме въздушен суверенитет на България и НАТО.

Относно модернизацията и превъоръжаването на военните ни сили, той смята, че тя има три основни елемента.

„Първо – всеобхватна програма за превъоръжаване, която балансира сухопътни, военно-въздушни сили, въпроси на разузнаване, на киберотбрана. Второ – осигуряване на инвестиционен механизъм, който осигурява стабилно финансиране през следващите 10 години в размер на поне 20 млрд. лева. Трето – създаване на необходимата организация, която включва взаимодействие между много ведомства, но и участие на българската отбранителна индустрия“, пресметна военният специалист.

Как ще се трансформира отбранителната индустрия на България? Трябва ли ни ескадрила за авиацията?

Гледайте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.
 

https://www.investor.bg/


image0 (9K)