В 7 старозагорски села липсват места в гробищните паркове

В 7 старозагорски села липсват места в гробищните паркове
На територията на Стара Загора в момента има само един гробищен парк, разполагащ с площ за нови погребения

Над 60 декара ниви и ливади възнамерява да закупи тази година Общината

Над 60 дка ниви и ливади възнамерява да закупи през тази година Община Стара Загора, причината е липсата на свободни места в гробищните паркове на 7 села, става ясно от материалите за предстоящото на 26 януари редовно заседание на местния парламент. За отеснелите гробища и невъзможността те да бъда поддържани нормално алармират от години кметове на почти всички 51 села. С особена сила проблемът беше надвиснал над града, където досегашният гробищен парк край Хрищени се оказа с изчерпан капацитет в самото начало на ковид пандемията и това наложи ускоряване работата по новия парк в землището на село Ракитница.

В края на миналата година в РИОСВ – Стара Загора, беше внесено уведомление за изграждането на изцяло частен крематориум в околностите на Стара Загора, като за целта ще бъде използван терен, на който и в момента съществува екарисажна инсталация. Ивеститорът възнамерява да инвестира над 4 млн. лв., но срещу намерението остро възрази Старозагорският митрополит Киприан, който е категоричен, че изгарянето на мъртвото тяло е в пълно противоречие с християнството.

„Кремирането не е само плод на чужда култура, то е чуждо и на душевността ни и народностното ни мислене. Каква духовност носи тази чуждица, за да я предадем на следващото поколение? И как тя се вписва с ярката картина на опожарения ни престолен град, изгубил над десет хиляди свои чада, избити и изгорени заради българското? Няма ли да почувстваме поне малко срам от тях, нашите сънародници, които са счели за дълг да съберат оцелелите в пепелта кости на старозагорските мъченици и да ги съхранят в костница, за да се знае и помни?“, написа тогава владиката и публичната дискусия по темата замлъкна.

Петър ХРИСТОВ

Публикувано с изричното съгласие на https://starozagorskinovini.com/ .


image0 (9K)