Газ за ЕС. Защо Русия засилено атакува енергийни обекти в Украйна

Основната цел на руските атаки срещу Украйна от изминалото денонощие са били енергийни обекти, включително газови съоръжения, от които зависи сигурността на доставките на газ за Европейския съюз (ЕС). Това каза във вечерното си обръщение в събота срещу неделя президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Думите му идват, след като по-рано в събота Русия нанесе масирана ракетна атака срещу обекти от енергийната система на Украйна. Тогава украинският министър на енергетиката Герман Галушченко съобщи, че сред целите са били четири топлоелектрически централи.

Сега Зеленски каза, че наред с тези обекти, нападенията на руската армия са били насочени и срещу съоръжения за транзит на газ.

„Това са газовите съоръжения, от които в частност зависи сигурността на доставките за Европейския съюз“, каза президентът на Украйна.

Агенция Ройтерс припомня, че Русия все още доставя газ за ЕС през Украйна по силата на споразумение с „Газпром“. Неговият срок изтича през декември.

Зеленски не уточни кои са били конкретните обекти, нито дали ракетите са ги поразили. Той обаче посочи, че траекториите на ракетите и характерът на ударите са били такива, че „да затруднят максимално работата на нашата система за противовъздушна отбрана“. В тази връзка той повтори призива си да бъдат предоставени на Украйна отбранителни противоракетни системи.

„В момента всяка свалена ракета е изключителен резултат. Затова благодаря на партньорите, които доставят муниции за противоракетната ни отбрана. Всеки арсенал е животоспасяващ в буквален смисъл“, каза Зеленски.

Атаката в събота е четвъртото широкомащабно въздушно нападение на Русия, насочено към енергийната система на Украйна само за последния месец. Киев отдавна казва, че е изправен пред недостиг на противовъздушна отбрана и затова не успява ефективно да противодейства на въздушните атаки на руската армия.

Последно преди ден САЩ съобщиха, че ще предоставят на Украйна ракети „Пейтриът“ за системите ѝ за противовъздушна отбрана като част от мащабен пакет от помощ за 6 млрд. долара. Новата военна помощ е част от одобрения по-рано в сряда от сената на САЩ пакет от 61 млрд. долара в подкрепа на Киев.

Преди това в продължение на шест месеца републиканците в Камарата на представителите в американския Конгрес спъваха помощта.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

Arhiv

Recent Posts

Обявиха ученик на 13 г. от Хасково за общодържавно издирване

Майката съобщила снощи, че синът й не се е прибрал...

7 минути ago

Първият медицинският хеликоптер вече може да изпълнява пълните си функции

Гвоздейков: Ремонтът на коловозите на Централна гара ще продължи над година...

8 минути ago

Осем души са задържани с дрога при спецакция в София

Най-голямото количество наркотици са открити в „Студентски град“...

23 минути ago

Министър Мундров не очаква проблем с машинното гласуване

Във всички секции е предвидено да има и видеонаблюдение...

52 минути ago

Удариха Джокович с бутилка по главата, докато раздава автографи

Това стана след мача от втория кръг на Мастърса в Рим...

2 часа ago
image0 (9K)