Стара Загора

Ганка Иванова и Иван Нанев с три медала от Абу Даби

Старозагорските представители Ганка Иванова и Иван Нанев се завърнаха с три медала от игрите Спешъл Олимпикс, проведени в Абу Даби.

Участието е първо за Иван, който е със сребърен медал в индивидуалното класиране на бадминтон. Двамата с Ганка имат и бронзови отличия от участието си в състезанието като двойка. Това не е първи медал на Ганка Иванова, която извоюва сребро за България на „Спешъл олимпикс“ в Лос Анджелис през 2015 г., когато участието на единствената старозагорка в игрите бе подпомогнато от кмета Живко Тодоров.

Чест и гордост е да посрещнем нашите медалисти, които за пореден път представиха достойно Стара Загора на голям спортен форум. Стара Загора отново доказа, че има големи спортисти“, заяви зам.-кметът Красимира Чахова на организираната среща в общината с двамата състезатели.

Треньор на двамата спортисти е Слънчезар Цанков, който от години работи с двамата състезатели. „Изпратихме ги с поръка отново да се представят достойно, те я изпълниха, очакваме още награди от следващи изяви“, обобщи Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, която също участва в срещата. Тя добави, че най-важно е те да продължат да тренират.

Двамата състезатели по бадминтон представиха пред журналистите своите медали и споделиха, че им е харесало в Абу Даби. И че са горди да бъдат част от националния отбор на България. „За нас медалите имат друга стойност. Най-голям скок за тях е напредъкът, който показват в комуникациите, особено за Иван, който бе с изключително затруднено общуване, а след като започна занятията с бадминтон на пресконференция взе микрофона и се представи сам“, разказа Гинка Михайлова, директор на дневен център „Св. Св. Козма и Дамян“, откъдето тръгва пътят към спорта на двамата старозагорци. Спортът е терапия, обединиха се около тази теза участниците в срещата и социалният работник Пламен Петров, който заяви, че целият персонал и всички обитатели на центъра ги подкрепят, а примерът им е заразителен за останалите.

Според Слънчезар Цанков най-хубавото е, че в Абу Даби двамата състезатели по бадминтон са живели в голям хотел, а не изолирани в олимпийско селище. „Така те са имали възможност и са общували с други хора“, подчерта треньорът. И добави, че с фондацията на Маргарита Бербатова са обсъждали възможността Стара Загора да стане домакин на национално първенство по бадминтон за хора със специални потребности.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

Експерт: Изборите ще са тежки от техническо естество

Ще имаме коалиционно правителство, убеден е Светослав Живков...

4 часа ago

От СДС очакват наказателен вот на изборите през юни

"Патриарха" и "Витошка" е показателен за аматьорщината на ПП...

4 часа ago

Политолог: Вредно е едни и същи лица да са в листите и за двата вота

Наблюдаваме делегитимация на българския политически елит...

4 часа ago

Стефан Янев: Има кризи във всички сфери на обществения живот

Нагледахме се на (не)коалиции, които се правят заради властта, каза той...

4 часа ago

Кои са признаците, че той не е сродната ви душа?

Усещате, че пази тайни от вас...

5 часа ago
image0 (9K)