Гвардейци, отказали да се ваксинират, напуснали папската стража

Гвардейци, отказали да се ваксинират, напуснали папската стража

Снимка: архив, БГНЕС

Трима папски швейцарски гвардейци, които отказали да се ваксинират срещу COVID-19 съгласно разпореждането на Светия престол, доброволно са напуснали частта, за да се върнат в Швейцария, каза източник от швейцарската гвардия, цитиран от Асошиейтед прес.

Лейтенант Урс Брайтенмозер съобщи, че от всички швейцарски гвардейци е било поискано да се ваксинират, „за да предпазят здравето си и това на другите, с които влизат в контакт като част от своята служба“.

„Трима членове на стражата избраха да не се съобразят с това искане и доброволно напуснаха частта“, каза Брайтенмозер в изявление.

Трима други гвардейци временно са отстранени от служба, докато чакат да бъдат ваксинирани.

Основната задача на швейцарските гвардейци е да охраняват папата. Те присъстват на папските церемонии и стоят на различните входове на Ватикана. По време на пандемията те носят защитни хирургически маски.
Папа Франциск, който се ваксинира срещу COVID-19, многократно е подчертавал алтруистичната и здравна стойност на ваксинацията по време на пандемията.

Брайтенмозер отбеляза, че миналия месец ръководителят на понтификалната комисия на Ватикана е издал разпореждане, според което всички, които влизат в папската държава, трябва да бъдат ваксинирани или да разполагат със скорошен отрицателен тест за COVID-19. Това се отнася и до туристите, които искат да видят съкровищата на Ватикана.
/БТА/

 

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)