ГДБОП разкри повече от 60 педофили в Интернет от началото на годината

Явор Колев, директор на сектор „Киберсигурност“ в  ГДБОП, който присъства на заключителната кръгла маса „Кой е срещу мен в мрежата“ съобщи, че от началото на годината ГДБОП е разкрила над 60 случая на педофили в интернет, пише dir.bg.
Според него, възрастовата граница, в която децата стават обект на посегателства в интернет пада все повече.

„Заради което е необходимо ежедневна грижа от страна, на първо място на родителите, също така на училището. Не на последно място полицията, която ежедневно се сблъсква с този тип престъпления и събира доказателства, които впоследствие представя на съда и прокуратурата, така че извършителите на този тип престъпления да получат справедливо възмездие“, допълва шефът на сектор „Киберсигурност“.

В петък е осъществена успешна акция срещу педофил в Кюстендил, който бил влязъл във връзка с няколко момчета на възраст между 12 и 14 години, каза още Явор Колев.

„Мъжът се е представял за момиче на тяхната възраст и съответно ги беше принуждавал да извършват сексуални действия, изготвял беше клипове с такова съдържание и беше разпространявал такива клипове в мрежата, използвайки тези клипове и за изнудване на децата да приобщават други техни приятели, а също така да продължават да изготвят клипове със съдържание, което да задоволява извратените потребности на педофили“, обясни Колев.

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов коментира, че агресията в социалните мрежи присъства в още по-разкрепостен вариант от реалната, защото всеки от подрастващите усеща силата на анонимността.

„Свидетели сме как децата качват в социалните мрежи „геройски“ извършените от тях агресивни постъпки, и дори след качването на даден агресивен видеоклип в мрежата, няма никакви санкции за самия подрастващ“, допълни зам.-министърът.

Изследването „Кой е срещу мен в мрежата“ цели да установи дали децата между 10 и 13 години познават интернет, могат ли да боравят с информацията и да се ориентират в социалните мрежи.

259 от анкетираните общо 266 деца отговарят с „да“ на въпроса дали имат лично електронно устройство. Почти половината от запитаните прекарват по 1-2 часа в мрежата всеки ден. Малко от децата стоят в интернет по 4-6 часа, а едва шест от анкетираните деца казват, че изобщо не влизат в интернет.

110 деца мислят, че Фейсбук е забранен за деца до 18 години. 139 деца казват, че публикуват снимки в социалните мрежи. Повече от 145 деца споделят, че не приемат приятелства от непознати поради страх. 64 ученици са отговорили, че приемат приятелства в социалните мрежи  без съмнения.


image0 (9K)