Гебрев пред „Шпигел“ с нова версия за боеприпасите в чешките оръжейни складове

Българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев твърди, че неговата компания ЕМКО е съхранявала в складовете в чешкото село Върбетице стари боеприпаси от времето на Варшавския договор, които не са били предназначени за продажба.

Гебрев заяви това в публикувано вчера интервю за германското сп.“Шпигел“, предаде ТАСС.

„Нашата компания, както и много други фирми, наемаше складове във Върбетице. Съхранявахме там стари боеприпаси от времето на Варшавския договор, които бяхме придобили в Чехия“, казва предприемачът и добавя, че те не са били предназначени за продажба, предава БТА.

На 17 април чешките власти заявиха, че Москва е свързана с експлозиите в складове за боеприпаси в село Върбетице в Източна Чехия през 2014 г. В резултат на обтягането на отношенията между Русия и Чехия чешките власти експулсираха 18 руски дипломати, а руските власти – 20 служители на чешкото посолство в Москва.

Някои други европейски страни също изгониха руски дипломати в знак на солидарност с Чехия, която беше включена от Москва в списъка с неприятелски държави.

В края на април Гебрел призна пред „Ню Йорк таймс“, че наистина във взривените чешки складове е имало негова стока.

В имейл до вестника Гебрев пише, че той е държал муниции на склад в Чехия и признава нещо, което дотогава отричаше – че неговата компания „Емко“ е доставяла военно оборудване за Украйна след 2014 г., тоест след като сепаратистите, подкрепяни от руските въоръжени сили и разузнавателни служби, започват война срещу украинската армия.

Изданието цитира бивш украински представител, пожелал анонимност, според който през 2014 г. фирмата „Емко“ е подписала договор за доставка на артилерийски снаряди за украинските въоръжени сили.

За да се попречи на проруски настроени членове на българското правителство да осуетят доставките, сандъците с боеприпасите били маркирани с получател в Тайланд. Въпреки това руското правителство узнава за доставките и настоява пред София да ги прекрати, Гебрев обаче отрича, че неговата компания слага погрешни адреси при експорт.

Да оказваш военна помощ на украинското правителство по всяко време след 2014 г. е като да си играеш с огъня, обобщава „Ню Йорк Таймс“ в публикацията си.

Източник : http://epicenter.bg/


image0 (9K)