Генчовска: България няма да промени своята позиция за РСМ

Генчовска: България няма да промени своята позиция за РСМ

Снимка: БГНЕС

„Българската позиция за започването на преговори на Република Северна Македония с ЕС е ясна и няма как да се промени на предстоящия Съвет по общи въпроси.

Още по темата

17 май 2022 11:48

63

15 май 2022 12:25

23

Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска във връзка с последното изказване на македонския външен министър Буяр Османи, съобщи БГНЕС.

Македонският дипломат настоя, че решението за старт на преговорите за европейско присъединяване на неговата страна е на България.

„Външният министър на РС Македония Буяр Османи много често излиза по медиите и непрекъснато говори. Това не е тенис мач или футболен мач, за да говорим топката в кой отбор е или в кое поле. Нашата позиция е изключително ясна, имаме национален консенсус по темата. Не знам по какъв по-ясен начин да му го обясня на г-н Османи. Отношенията между нашите две страни не могат да се свеждат до футболен мач и да говорим в чие поле е топката”“, заяви министър Генчовска

На въпрос дали очаква промяна на българската позиция за вдигане на ветото за започване на преговори на РС Македония на предстоящия Съвет по общи въпроси, Генчовска каза: „Не. Няма как нашата позиция да бъде променена на Съвет „Общи въпроси”, защото няма и такава тема“.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)