Генчовска: Посолството е в контакт с общността ни в Украйна

Дипломатическите усилия са последователност във времето. Мога да ви уверя, че действията, които сме предприели не са само в тези рамки, след като поех поста външен министър има проведени три телефонни разговори с държавния секретар на САЩ. ЕС и НАТО говорят в един глас, защото са важни посланията, които трябва да бъдат излъчени към обществеността. Санкциите са в процес на разработка, но ще бъдат използвани само при реално напрежение.

Още по темата

26 яну 2022 16:20

269

Това каза министърът на външните работи Теодора Генчовкса по време на изслушването ѝ в парламента по напрежението Русия-Украйна, предаде БГНЕС.

„Санкциите на ЕС са в проект на разработка, но те ще бъде приложени само при необходимост и ескалация на напрежението. На този етап да не влизаме в детайли. Това, което мога да ви кажа, като резултат от съвет външни работи. Предвижда се на февруарската среща да бъде поканен украинският външен министър“, каза Генчовска.

„Стартиран е проектът за наблюдателна мисия на територията на Украйна. Може би, чисто политическо решение ще се очаква през февруари. Ще има свикване на извънреден европейски съвет, ако има решение за санкции“, сподели тя.

Не е необходимо нашите сънародници да се евакуират от Украйна, поне на този етап.

„На този етап държавите-членки на ЕС не е необходимо да се изтеглят от територията на Украйна“, каза Генчовска и добави, че посолството се грижи за нашата общност в страната. Засега непосредствена опасност за нашите сънародници там няма, допълни министърът.

„Два пъти вече информирах, че сме в непосредствена връзка чрез посолството с цялата българска общност. Агенцията за българите в чужбина трябва да има стратегия за всички българи в чужбина, за да може по най-бързия начин проблемите им да бъдат решение“, заяви Генчовска.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)