Ген. Мутафчийски: Предстоят ни напрегнати и интересни времена

Математическите прогнози сочеха, че към Великден ще има пик в заразяването с коронавируса, припомни в предаването „Лице в лице“ по БТВ ген. проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния щаб за борба с коронавируса.

„За съжаление, всички очаквания се сбъднаха. Миналата седмица бе изключително недисциплинирана от гледна точка на социалната изолация и мисля, че вече берем плодовете”, каза още проф. Мутафчийски.

Напусналите столицата софиянци ще разнесат заразата из цялата страна, предупреди генералът.

Ние още можем да проследяваме епидемиологичните връзки, много държави ги „изтърваха“, обърна внимание шефът на оперативния щаб.

Досега хващахме двама заразни на 11, сега двама на седем, каза той.

Предупредихме големите магазини, че ще се стигне до затваряне, ако продължат да допускат струпване на хора, каза още в предаването Мутафчийски.

По повод масовото тестване той заяви, че в Германия се тестват около 300 хил. седмично. За около 3 години ще бъдат тествани всички в страната.

Масовото тестване е начин за обхващане на по-големи групи, а не всеки един да бъде тестван. Обхващат се много по-големи групи, отколкото досега обхващаните.

„Може да се окаже, че и 8000 са заразените. Не си правим илюзията, че хващаме всички заразени. Математическите модели, които бяха двама на 11. В последно време хващаме двама на седем. Допустимия брой заразени, които не са обхванати от здравната система, са 6-7 хил.”, посочи още той.

„Намираме се в период, в който е по-важно да откриваме болни и техните контактни и да бъдат лекувани и да се избегне разхождането на здрави вирусоносители. Ще попаднем на много хора, поне 993-ма от 1000, които нямат нищо – нямат антитела, не са срещали болестта и не са болни”, допълни ген. Мутафчийски. Шефът на ВМА разкри и че често се наблюдава т. нар. „фамилно заразяване“, където един човек от домакинството предава болестта и на останалите членове на семейството.


image0 (9K)