Мутафчийски: Само у нас има полемика коя ваксина е по-добра, не и в цивилизования свят

Само в България върви полемика коя ваксина е по-добра, такова нещо не съществува в цивилизования свят. Това каза началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски пред журналисти, предаде „Фокус“.

Относно това дали са доволни от процеса и желанието на хора да се ваксинират, Мутафчийски заяви: „Доволни сме. Хората проявиха зрялост. Вчера и онзи ден бях свидетел във ВМА как се случват нещата. Най-възрастният ваксиниран е на 96 години, най-младият е на 18 години. В целия спектър от възрасти хората са мотивирани да го направят.“

По думите му вчера във ВМА са ваксинирани над 1160 души.

„Само в България върви такава полемика коя ваксина е по-добра – такова нещо не съществува в цивилизования свят в момента. В Западна Европа не се говори такова нещо. Слагат се всички, които са утвърдени, смята се, че щом са утвърдени са надеждни, по-добре с каквато и да е ваксина, отколкото никоя“, добави ген. Мутафчийски.

„В България съществуват теоретично минимум 4 милиона, които са незащитени. Трябва да се ваксинираме, за да прекършим гръбнака на епидемията, това може да стане само с ваксини с нищо друго“, каза още ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

 


image0 (9K)