Ген. Мутафчийски: Смъртността при К-19 е 9 пъти по-висока от есента, да се внимава с разхлабването

Смъртността в страната е около 9 пъти по-висока отколкото беше на 1 октомври, затова изключително внимателно трябва да се обсъжда какво точно и кога трябва да се разхлабва. Това каза председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет, предаде Агенция „Фокус“.

„Във връзка с опасностите, които предстоят, колежка от „Кеймбридж“ даде една много интересна графика. Ако имаше вариант, който дава 50% смъртност, то тя щеше да се увеличи не повече от един път. Ако имаме щам, който дава по-голяма заразност с 50%, смъртността се увеличава няколко пъти. Това е така, защото това не изменя същността на вируса като носител на смърт, но се изчерпва ресурсът в лечебните заведения. С разширяване на дейността на болничните заведения, те удържаха капацитета си. Около 30% има заетост за болни с коронавирус, а около 20% са в готовност, защото още нямаме доказателства за разпространението на новия щам, имаме само подозрения, но много бързо този вариант измества класическия и това може да пренапрегне здравната система и да не могат всички нуждаещи се граждани да получат адекватни грижи“, каза още Мутафчийски.

„По отношение на заболяемостта на 100 хиляди души население отчитаме, че изходните нива на 1 октомври са около 35 на 100 хиляди за 14-дневна заболяемост. Пикът достигаме на 23 ноември със 667 на 100 хиляди. От 28 ноември се въведоха мерките и постепенно започна спадане на заболяемостта. Сега имаме 108 на 100 хиляди за 14-дневна база. Изходното ниво е три пъти по-ниско, отколкото сегашното ниво. Очаквахме, че мерките ще дадат резултат между 2-рата и 3-тата седмица. Най-отчетливо те дойдоха след 4 седмици“, заяви Мутафчийски.

„При броя на починалите сме имали 1.2 на 100 хиляди на 1 октомври, а сега сме на 10.2 на 100 хиляди. Върхът е бил на 8 декември с 27.7 на 100 хиляди. Тя започва да спада 16 дни след пика. Ако заболяемостта е три пъти по-висока от тази на 1 октомври, то смъртността е около 9 пъти по-висока. Репродуктивното число, измерено вчера, е 0.79. Какво би се случило, ако имаме нов вариантна вируса. Това може да го умножите по 7. Заради изчерпване на здравните ресурси, неминуемо загубите ще са много по-тежки. Трябва изключително внимателно да се говори и обсъжда какво точно и кога трябва да се разхлабва“, допълни той.

 


image0 (9K)