Ген. Тодор Бояджиев: Ще каже ли български държавник на Ердоган, че ни дължи извинение?

Турският президент си следва неоосманската идеология. Той прави това, което смята, че е необходимо за неговата държава. Но тук възниква въпросът кога българските управляващи ще започнат да говорят за българските духовни граници? Това каза ген. Тодор Бояджиев, бивш разузнавач, в ефира на бТВ.

[ad id=“225664″]

Генералът реторично попита: „Кога български държавник ще се изправи и ще каже на Ердоган, че дължи извинение на българския народ. Народът ни е бил гонен с огън и меч от териториите си. Лозенград е бил християнски град, населен предимно с българско население. Името му неслучайно е Градът на 40-те черкви. Трябва да развиваме добри отношения, но не за сметка на премълчаване на историята. Народ, който не помни историята си, е обречен на изчезване.“

[ad id=“236999″]

„Никой не иска преразглеждане на миналото, но трябва да се градят добри отношения. Има една закачка на съдбата – на 26 март чакаме Ердоган във Варна да се срещне с началниците от Европа под домакинството на България. Това се случва в Деня на Тракия и трябва да се направи преклонение пред жертвите от 1912-1913 година“, обърна внимание ген. Бояджиев.

„Честването е под патронажа на президента Радев и той ще произнесе слово. Ще се получи така, че премиерът Борисов ще е с Ердоган във Върна, а президентът Радев ще почита паметта на тракийците, прогонени от Османската империя. 60 000 са убитите българи в онези времена, 200 000 са прогонени от домовете си, а имуществото им е разграбено“, подчерта ген. Бояджиев.

[ad id=“236993″]

Генералът бе депутат в 39-ото Народно събрание от гражданската квота в БСП и представляваше Съюза на Тракийските дружества.


image0 (9K)